САЩ налагат вносни мита върху алуминий от 18 държави

Митническата ставка ще бъде най-голяма спрямо Германия

САЩ налагат вносни мита върху алуминий от 18 държави

Снимка: Pixabay

396 ~ 1 мин. четене

САЩ налагат нови мита върху продукти от алуминий на стойност 1.96 млрд. долара от 18 страни, след като предварителните резултати от проверка са установили, че стоките са дъмпингови. Това заяви в петък американският министър на търговията Уилбър Рос, цитиран от Reuters.

Тарифите незабавно са наложени на Германия, Бахрейн, Бразилия, Хърватия, Египет, Гърция, Индия, Индонезия, Италия, Оман, Румъния, Сърбия, Словения, Южна Африка, Южна Корея, Испания, Тайван и Турция, обяви Рос пред Fox Business Network. Той заяви, че Комисията за международна търговия на САЩ ще обяви окончателните си резултати от проверката през февруари 2021 г.

Рос поясни, че Китай не е в списъка, тъй като американските мита вече са били наложени върху алуминиевите продукти от там, което е довело до свръхкапацитет на азиатската страна. Това е изместило производството в други държави и е довело до дъмпинг в САЩ.

Митата ще бъдат най-гоеми спрямо Германия - между 52% и 132%, последвана от Бахрейн, където ставките обаче са едноцифрени, допълни Рос.

Той каза, че нарастването на потреблението в САЩ на някои продукти на фона на пандемията, като превозни средства за развлечение и лодки, е увеличило значението на ценообразуването на алуминиеви листове.

Припомняме, че в началото на август американският президент Доналд Тръмп обяви, че въвежда вносно мито от 10% и върху канадския алуминий. Стъпката породи вражда между Канада и САЩ.

Подкрепи Economic.bg