Великобритания увеличава помощта за ударените от Covid-19 фирми

Новата схема ще струва милиарди лири за 6-месечната си продължителност

Великобритания увеличава помощта за ударените от Covid-19 фирми

Снимка: БТА

10542 ~ 2 мин. четене

Британският финансов министър Риши Сунак обяви в петък най-новата си програма, която цели да предотврати ръста на безработицата, предлагайки допълнителна помощ за бизнеса и работниците, които са принудени да спрат работа по време на локалните блокади заради Covid-19.

В ход, който вероятно ще струва милиарди лири за шестмесечната продължителност на новата схема, Сунак заяви, че правителството ще плаща до две трети от заплатите на служителите, в размер до 2100 лири на месец, ако работят за компании, които са принудени да затворят временно.

Възобновяването на пандемията принуди премиера Борис Джонсън да обмисли нови ограничителни мерки, които обаче заплашват да провалят икономическото възстановяване, вече леко отслабено. Данните, публикувани по-рано в петък, показват, че растежът през август е много по-слаб от очакваното.

Сунак, чиито мерки за спешни разходи вече бяха напът да струват около 200 млрд. лири и да изтласкат бюджетния дефицит до най-високия от Втората световна война насам, се противопостави на призивите да увеличи щедростта на схемите си за подпомагане на заплатите. Съобщението му в петък вероятно предизвестява временно затваряне на барове и други бизнеси. Само в сектора на хотелиерството работните места са около 2.5 милиона.

Пъбовете в Англия, Уелс и Шотландия бяха принудени да затварят в началото на миналия месец. Оттогава правителството на Шотландия разпореди 16-дневно тотално затваряне на баровете в двата най-големи града в страната.

Надявам се, че програмата осигурява успокоение и предпазна мрежа за хората и бизнеса преди това, което може да бъде трудна зима“, заяви Сунак.

Икономически резултат

Източник от финансовото министерство разкрива пред Reuters, че новите мерки за подпомагане на заплатите, които ще продължат половин година от 1 ноември, вероятно ще струват стотици милиони лири на месец. Съгласно схемата, от работодателите няма да се изисква да правят плащания за заплати, а само да покриват осигурителни и пенсионни вноски.

Официалните данни в петък показват, че среднодневният брой на случаите на Covid-19 в Англия се е удвоил за една седмица, като експертите предупреждават, че са необходими действия за предотвратяване на бедствен и ненужен скок на смъртните случаи.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg