Възстановяването на британската икономика почти спря

С обявените допълнителни ограничения срещу разпространението на коронавируса страната я чака "дълга и трудна зима"

Възстановяването на британската икономика почти спря

Снимка: Pixabay

6738 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Обединеното кралство е сред най-засегнатите държави от COVID-19 в света. Очаквано икономиката на страната отчита ръстове след голямата блокада през пролетта, но те са доста под очакванията на анализаторите. Така през август реалният растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) е достигнал 2.1% на месечна база, но е под очакванията на анализаторите за 4.6%, пише CNBC.

Освен че растежът през август е двойно по-малък от очаквания, той остава далеч от постигнатите ръстове предходните два месеца - 6.4% през юли и 9.1% през юни. Това възстановяване се случи след рекордния срив на икономиката през април - близо 20%, което е невиждано в мирната история на страната. През август обаче опасенията за втора вълна на коронавируса се върнаха, както и нови мерки срещу разпространението му.

Данните на Статистическото бюро на Великобритания показват, че през август номиналният размер на икономиката е с 9.2% по-малък, отколкото беше през февруари - последният месец преди разрастването на пандемията.

Според изданието възстановяването между май и юли се дължи на разхлабването на мерките в последните месеци, което от своя страна доведе до увеличаване на случите на заразени с коронавирус. В резултат на това британското правителство наложи полицейски час за баровете и ресторантите – 22:00ч., а през следващите седмици се очакват и допълнителни ограничения.

Към момента в страната са потвърдени 564 502 заразени, а смъртните случи са 42 682, според данни, събрани от института "Джон Хопкинс".

„С последните проучвания, сочещи към намаляване на активността през септември, и потенциал за по-нататъшни и по-строги локализирани ограничения върху дейността, нараства съмнението дали възстановяването може да продължи до последното тримесечие на годината“, коментира пред CNBC икономистът Дийн Търнър от UBS Wealth Management. "Бавният напредък вероятно ще насърчи Банката на Англия да увеличи програмата си за покупка на облигации (QE) на срещата си през ноември.“

От началото на пандемията централната банка намали два пъти основния лихвен процент в страната - от 0.75% на 0.1%, и стартира програма за покупка на активи в размер на 745 млрд. британски лири (964.6 млрд. долара) в опит да укрепи икономиката.

Въпреки че има положителни индикации от Английската централна банка за растеж, който трябва около Коледа да се върне до нивата отпреди пандемията, далеч нещата не са приключили“, каза Том Стивънсън, инвестиционен директор за лични инвестиции в Fidelity International. Според него с перспективата за допълнителни локализирани мерки за блокиране, въведени в понеделник, страната се подготвя за „дълга, трудна зима“.

Подкрепи Economic.bg