САЩ ограничават търговията с още дузина китайски технологични фирми

Според Вашингтон някои от копманиите помагат за разработването на китайската военна програма

САЩ ограничават търговията с още дузина китайски технологични фирми

Снимка: БТА

1208 ~ 2 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова

Правителството на САЩ добави нови китайски компании към списъка с фирми, с които има ограничени търговски дейности. Като причина се посочват опасения, свързани с националната сигурност и външната политика, съобщава BBC.

Според Вашингтон някои от фирмите помагат за разработването на китайската военна програма. Този последен ход идва с нарастването на напрежението между САЩ и Китай относно статута на Тайван и редица други въпроси. Търговията беше сред темите, обсъдени на виртуална среща на върха между лидерите на двете страни по-рано този месец.

Осем базирани в Китай технологични компании бяха добавени към така наречения "Списък на субектите" заради предполагаемата им роля в подпомагането на усилията на китайската армия в областта на квантовите изчисления и придобиването или опита за придобиване на "стоки с произход от САЩ в подкрепа на военни приложения". Този списък на субекти все повече се използва от съображения за национална сигурност след предишната администрация на Тръмп.

Министерството на търговията на САЩ съобщи също, че 16 физически и юридически лица, работещи в Китай и Пакистан, са добавени към списъка поради участието им в незащитени ядрени дейности или програма за балистични ракети на Пакистан.

Общо 27 нови лица и фирми бяха добавени към списъка от Китай, Япония, Пакистан и Сингапур.

Освен това Московският физико-технологичен институт беше добавен към списъка с крайни военни потребители на ведомството, защото е произвеждал военно оборудване.

Новите списъци ще помогнат да се попречи на американските технологии да подкрепят развитието на китайските и руските военни дейности, защото сме загрижени за неразпространението на незащитените ядрени дейности на Пакистан и програмата за балистични ракети", каза в изявление министърът на търговията Джина Раймондо.

Потенциалните доставчици на фирмите в списъка вече ще трябва да кандидатстват за лиценз, преди да могат да продават на Щатите, като заявленията вероятно ще бъдат отхвърлени.

Китайският телекомуникационен гигант Huawei беше добавен към списъка през 2019 г. заради твърдения, че представлява риск за националната сигурност на САЩ. Този ход откъсна компанията от някои от ключовите й доставчици и я затрудни в производството на мобилни телефони. Преди това китайското правителство отрече да участва в индустриален шпионаж.

Подкрепи Economic.bg