САЩ разхлабват мерките за ваксинираните хора

Техният брой вече е над 30 милиона

САЩ разхлабват мерките за ваксинираните хора

Снимка: БТА

Имунизираните американци ще могат да си върнат поне някаква част от усещането за нормалност. Щатските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) обявиха, че ваксинираните хора могат да спрат да спазват част от ограничителните мерки срещу коронавируса.

Те например ще могат да се срещат свободно – без маска и социално дистанциране – с други ваксинирани. Позволяват им се и срещи на закрито с неваксинирани хора от едно домакинство, ако обаче вторите са изложени на нисък риск от тежки заболявания.

Човек се счита за защитен от коронавирус две седмици след приема и на последната доза ваксина, посочват от CDC. Напълно ваксинираните американци към момента наброяват над 30 милиона.

От ваксинираните обаче все още се изисква да спазват основни мерки за безопасност, като това да носят маски и да се придържат към социално дистанциране на обществени места, както и да избягват големи струпвания и пътувания.

Отскоро в САЩ се наблюдава скок в броя на дневните ваксинации на ден. Към днешна дата са поставени общо над 90 милиона ваксини. Одобрението на третата ваксина – тази на Johnson & Johnson, от която е нужна само една доза – също спомогна за напредъка на кампанията.

Здравните служители все пак предупредиха, че COVID-19 остава сериозен проблем.

Коментари: 0