Събират данък „уикенд“ със задна дата

Работодателите ще могат да избират как да се облагат служебните активи за лично ползване

Събират данък „уикенд“ със задна дата
256 ~ 2 мин. четене

Използването на фирмени автомобили, телефони и друга техника за лични нужди от собственици и служители на фирмите ще се облага с 10%, вместо работникът или служителят да дължи върху сумата данък общ доход и осигуровки.

Новият ред за облагане, свързан с „данък уикенд”, бе гласуван на първо четене от бюджетната комисия. Предложението за промени в Закона за корпоративното подоходно облагане бе внесено от шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, депутатът от ПФ Емил Димитров и четирима техни колеги.

Предложението е данъкът да е окончателен и да се декларира до 31 март следващата година. След гласуването им в пленарна зала те ще влязат в сила със задна дата – от 1 януари 2016 г.

Новите правила дават право на избор на работодателя – 10% налог върху разходите по използване на служебните активи за лични цели или да удържа на служителя, който ги ползва подоходен данък, здравни вноски и осигуровки, защото те са определени като доход в натура за него.

„Така работодателите ще бъдат облекчени, когато фирмените активи се използват и за лични цели”, смята Менда Стоянова.

Според предложението еднократната 10% ставка ще се налага върху различни данъчни основи в зависимост от вида на активите.

При автомобилите тя ще се изчислява по изминато разстояние или време на ползване. Същите условия финансовото министерство поиска от Брюксел и като дерогация за данък „уикенд” – 50% лично и 50% фирмено ползване. При имотите основата ще се изчислява по площ или време на използване.

При всички останали активи като сметки за телефон, интернет, лаптопи и други, компаниите получават право автоматично да отчитат 20% от разходите като такива за ползване за лични цели.

При дебатите в комисията от АИКБ и БТПП подкрепиха проекта с аргумента, че правилата ще ги улеснят при администрирането на данъка. Представителите на Института на дипломираните счетоводители обаче изразиха опасения, че част от записите допускат различни тълкувания, и поискаха да бъдат доизчистени преди второто четене. 

Подкрепи Economic.bg