Събрани са едва 9% от необходимите средства за ремонта на „Нотр дам“

Вчера бе отслужена първата литургия след пожара през април

Събрани са едва 9% от необходимите средства за ремонта на „Нотр дам“
В парижката катедрала "Нотр дам" беше отслужена първата литургия след мащабния пожар преди два месеца, който частично разруши храма. На службата присъстваха малък кръг хора, защото мястото все още е затворено за посещение. От обещаните от дарители 850 милиона евро са събрани едва девет процента.

"По очевидни съображения за сигурност" на литургията няма да присъстват вярващи, но тя ще бъде предавана пряко от католическата телевизия КТО, за да могат християните да участват и да се причестят", уточни парижката епархия.

Сред присъстващите бе ректорът на "Нотр дам " Патрик Шове, свещеници - членове на епископския съвет, доброволци и хора, работещи по възстановяването, както и служители в парижката епархия. Датата на литургията беше избрана във връзка с празника, който чества освещаването на олтара на катедралата. Тази дата е особено важна в духовно отношение, подчерта пред АФП ректорът Патрик Шове, който изрази радостта си, че ще може да се покаже, че "Нотр дам" е жива.

След пожара в катедралата се трудят между 60 и 100 работници, които продължават да изнасят отломки и да укрепват конструкцията. Работата по обезопасяването може да отнеме седмици, преди да започнат продължителни и сложни експертизи, необходими за предприемането на възстановителните работи
Коментари: 0