Сачева: За близо месец 72 хил. са регистрираните безработни

Боил Банов представи част от правителствените решения в подкрепа на културния и творческия сектор

Сачева: За близо месец 72 хил. са регистрираните безработни

До момента 72 хил. души са регистрираните безработни от почти месец, откакто е обявено извънредното положение. Това обясни социалният министър Деница Сачева на брифинг днес.

Вчера са подадени 1553 заявления по програмата „60/40“, част от тях са от творческия и културния сектор и са за 22 хил. служители и работници, обясни социалният министър Деница Сачева.

За втори пореден ден е отчетен по-нисък брой регистрирани безработни – общо 4670 за вчера, като 3385 са декларирали, че са загубили работата си в следствие на кризата. 503 души вчера са намерили работа, въпреки кризата, каза тя. 

По думите и тази подкрепа се отнася за хората, които наистина имат нужда и е програма за запазване на заетостта и на този етап резултатите от нея са добри. Тя се надява схемата да даде достатъчно добри резултати за трите месеца, през които действа.

Министърът на културата Боил Банов представи част от правителствените решения в подкрепа на културния и творческия сектор. Най-нуждаещите се свободни творци ще получат по три работни заплати, съобщи Банов.

Той обясни, че мярката е за свободните творци, които миналата година са заработвали до 1000 лева. Тя засяга актьори, художници, музиканти, литератори.

Банов обясни, че сумата се отпуска за времето на извънредното положение плюс още един месец.

Това не е социална помощ, а подкрепа в момента, след това ние ще очакваме подкрепа на нашия дух, заяви Банов.

Обмисляме се и увеличаване на бюджетите на културните проекти по Национален фонд "Култура", стана ясно на брифинга.

Коментари: 0