Съд в Белград видя основания за екстрадиране на Цв. Василев

Решението се обжалва пред Апелативния съд

Съд в Белград видя основания за екстрадиране на Цв. Василев
180 ~ 1 мин. четене

Има основания издирваният от Интерпол банкер Цветан Василев да бъде екстрадиран в България. Такова решение е взел Висшият съд в Блеград, съобщи БНР, позовавайки се на източник от съда. 

Очаква се решение от страна на Апелативния съд в сръбската столица, пред който адвокатите на банкера са внесли жалба, с която са обжалвали решението на Белградския висш съд.

На 20 юни 2014 г. БНБ постави КТБ, на която Василев е мажоритарен собственик, под специален надзор, след като банката изчерпа ликвидността си и преустанови разплащания. Акционерите в банката с дял от над 10 на сто бяха лишени от право на глас и бяха назначени квестори.

На 16 септември мажоритарният собственик на КТБ се предаде на полицията в Сърбия, след като беше обявен за издирване от Интерпол. Същият ден сръбски съд го освободи с мярка „подписка“.

Международният паспорт на Василев е отнет и той трябва всеки ден да се явява в съответното полицейско управление. Дни по-късно стана ясно, че прокуратурата е изпратила на компетентните съдебни власти на Сърбия молба за екстрадицията на Василев.

В края на януари заместник-главният прокурор Борислав Сарафов обясни, че очаква сръбските власти да не върнат обратно банкера в България. Той съдеше по това, че сръбските власти са забавили произнасянето по казуса.

Коментари: 0