Съдът постанови окончателно: Референдумът на Слави няма задължителна сила

Не достигат над 11 500 гласове

Съдът постанови окончателно: Референдумът на Слави няма задължителна сила

Снимка: Фейсбук

6952 ~ 1 мин. четене
С окончателно решение петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) реши, че референдумът, иницииран от "Шоуто на Слави", няма задължителна сила. Решението не подлежи на обжалване или протест.

То потвърждава това на тричленния състав, с което към преброените от ЦИК гласове бяха добавени 500, но броят не достига задължително определения по закон, за да станат резултатите от допитването задължителни. 

През февруари първата инстанция във ВАС отмени решението на ЦИК, с което референдумът бе признат за незадължителен заради липсващи 12 027 гласа. Магистратите са приели, че комисията не е преброила около 490 валидни гласа, което е показала назначената по делото експертиза. За да стане допитването задължително обаче, са нужни още над 11 500 гласа. 

Съдът постанови, че връща преписката за ново произнасяне от комисията при спазване задължителните указания на съда за тълкуването и прилагането на закона. 

Междувременно Трифонов упражни неотдавна гражданските си права пред парламента в искане народните представители да приемат въпросите от референдума. Той прекрати протеста си, след като депутатите от ГЕРБ внесоха проект за промени в Изборния кодекс, с които да се въведе "пълен мажоритарен вот в два тура", като страната бъде разделена на 240 едномандатни избирателни района. 

От ГЕРБ предложиха промяна в Закона за държавния бюджет за 2017 г., така че партийните субсидии да бъдат намалени до 1 лев за всеки глас, получен на парламентарните избори. 
Коментари: 0