„Съединението прави силата“ става слоган на председателството ни

Правителството планира провеждането на 12 съвета на европейските министри в София

„Съединението прави силата“ става слоган на председателството ни

„Съединението прави силата“ ("United We Stand Strong") - национален девиз на България, Грузия, Белгия и Хаити, ще бъде и слоган на българското председателство на Съвета на ЕС. Това съобщи ресорният министър Лиляна Павлова. Утвърждавайки слогана се завършва и визуализацията на това как ще изглежда българското председателство. 

Девизът ни е резултат от заимстване на този на Белгия, като е следвана аналогия с белгийската конституция, послужила за модел на Търновската. Девизът "Съединението прави силата" е поставен на главната фасада на сградата на Народното събрание, след построяването ѝ през 80-те години на 19 век.

Мотото на естонското председателство е "Единство чрез баланс". То е свързано с желанието на Естония Европейския съюз да се справи успешно с всички предизвикателства и да се възползва максимално от всички възможности, с които се сблъскваме днес. 

Павлова коментира и календара на събитията по време на председателството, който не се различава от всички останали страни, които са били начело на ЕС от 1999 г. насам. „Планираме провеждането на 12 съвета на министрите в София. Ако направим аналог с Естония и Малта, ще видите че България има най-много събития, които се провеждат“, добави тя. Павлова подчерта, че с това иска да затвори темата и спекулацията, че по някакъв начин сегашното правителство се е отказало от събития по време на председателството.

Коментари: 0