Само един кандидат иска да достави луксозните джипове на АПИ

Агенцията отвори днес офертите за новите джипове на стойност 222 хил. лв.

Само един кандидат иска да достави луксозните джипове на АПИ
Автор: Вероника Тонева
Само една фирма иска да достави двата нови луксозни джипа за ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) на обща стойност 222 хил. лв. с ДДС. Това става ясно от публикувана в сайта на Агенцията информация за отворените оферти по търга. Фирмата е „Вестауто – М“ ООД, вносител на марките Audi и Volkswagen за България. При другата обособена позиция - за много по-евтините 51 нови автомобила за редовите служители на АПИ са подали документи две фирми – „Омникар ауто“ ООД и „Еспас ауто“ ООД.

Поръчката с двете обособени позиции веднъж вече беше спряна от предишния регионален министър Николай Нанков. Едната обявена причина беше, че той не бил уведомен от ръководството на АПИ за поръчката, а втората причина - имаше грешка в изискванията към участниците. В последствие поръчката пак беше пусната - с оправената грешка, а ръководството на АПИ беше направило компромис с комфорта си и цветът на джиповете вече можеше да не е най-скъпият черен металик.

Според АПИ луксозните джипове ще служат за преминаване през пресечени местности в зимни условия, което нямало как да се осъществи с автомобил за градски условия. 

Справка в сайта на „Вестауто – М“ показва, че най-близо до изискванията на АПИ за цена, мощност на двигателя от минимум 250 к.с. и задължително 8-степенна автоматична скоростна кутия е моделът Volkswagen Touareg с цена от малко над 160 хил. лв. с ДДС.

Другите възможни модели, чиито параметри са близки до техническите изисквания, но са значително по-скъпи от заложеното в поръчката, са Audi Q7 или Q5. Все още Агенцията не е качила документите от офертите, за да се види каква цена е предложила компанията и кой точно модел.

Според Закона за обществените поръчки АПИ има право да откаже офертата на „Вестауто – М“ и да проведе нов търг, за да може да получи още предложения. Вариант е и директно договаряне с друга компания, без да се налага нов търг.

Хронология на търга

Припомняме, че обществената поръчка за закупуване на 53 автомобила, от които 51 коли за редовните служители и 2 луксозни джипа за шефовете на  АПИ, на стройност общо 1.3 млн. лв. с ДДС, беше пусната на 29 август, а 5 дни по-късно, в последния си ден като регионален министър, Николай Нанков стопира търга.

Причината, която той изтъкна бе, че не е бил уведомен за самата поръчка. По-късно в сайта на АПИ излезе решение на председателя на УС на АПИ инж. Светослав Глосов за прекратяване на търга. Като причини се посочваха това, че техническите изисквания и способности към фирмата изпълнител са "прекомерни" и при проверка на контролните органи може да бъдат счетени за дискриминационни.

Другата причина е открита техническа грешка в обособена позиция №2 от обществената поръчка за закупуването на 51 леки автомобила. Става въпрос за включването на междуосие на автомобила с определен размер, който не съществува и не се предлага за автомобили. В новата обществена поръчка параметрите на междуосието са сменени – минимум 2500 мм, а не минимум 1800 мм. Леките автомобили ще бъдат предназначени за редовите служители на Агенцията.

Старата песен на нов глас

В параметрите за новите джипове на АПИ влизат кожен салон, 8-степенна автоматична скоростна кутия и 250 к.с., 4x4 задвижване на колелата, с минимум 18-цолови лети джанти и да могат да газят в поне половин метър вода. Всичко това гарантира гладко возене и бързи скорости. Единствената разлика спрямо спряната от началото на септември поръчка бе в цвета – той вече е задължително тъмен, но не и черен металик, както беше зададен преди.
Коментари: 0