Самотният вълк - най-богатият човек в Китай

Зон Шаншан напуска училище, за да се труди като строителен работник, бил е и журналист. Докато не основава две компании, които правят борсов фурор

Самотният вълк - най-богатият човек в Китай

Снимка: Nongfu Spring

Невена Мирчева Автор: Невена Мирчева

Зон Шаншан може да се похвали с повече от добра 2020-а година. Миналия януари той беше милиардер с богатство около 7 млрд. долара. Но за период от една година, който за мнозина се асоциира предимно с криза и пандемия, той стана не само най-богатият човек в Китай, но и в Азия.

През септември 2020 г. Шаншан измести от първата позиция в списъка на богатите китайци основателя на Alibaba Джак Ма и стана №1 в страната си. В края на декември той завладя титлата и на Азия, изпреварвайки и индиеца Мукеш Амбани. Сега обаче Амбани отново е пръв на континента – само от няколко дни.

Към началото на февруари 66-годишният китаец вече е 6-ят най-богат човек в списъка на милиардерите на сп. Forbes и има над 90 млрд. долара лично състояние. Към днешна дата – 3 март, богатството му се е стопило до 77 млрд. долара (според Bloomberg) или 74 млрд. долара (според Forbes) и е малко след основната десетка на топ милиардерите.

Зон притежава две компании, които излязоха на борсата през 2020 г. и това рязко увеличи неговото богатство. Едната е компанията за бутилирана вода и безалкохолни напитки Nongfu Spring (която се листна през септември 2020 г. на борсата в Хонконг), а другата е производителят на ваксини Beijing Wantai Biological Pharmacy Enterprise (тя пък беше листната през април на борсата в Шанхай, което донесе на Зон титлата на най-богат човек в Китай). Пекинската компания прави тестове за COVID-19 и разработва и ваксина срещу коварния вирус.

Въпреки новия си определено „звезден” статус, най-богатият човек в Китай живее доста скромно и е далеч от разточителния стил на милиардерите. В страната си той е известен като "Самотният вълк", защото не се занимава с политика и рядко прави публични изяви или говори пред медиите, пише Bloomberg. Много малко се знае и за личния му живот, като изобщо няма информация за някакви пищни покупки и навици на харчене.

По-голямата част от богатството на Зон идва от неговата компания за бутилирана вода, в която той притежава 84% дял. Милиардерът държи и 75% от Beijing Wantai.

За разлика от Амбани, който живее в собствен 27-етажен небостъргач в Мумбай, и от Джак Ма, който също може да се похвали със значителни покупки на недвижимости - като имот на стойност 23 млн. долара в щата Ню Йорк и имение за 191 млн. долара в Хонконг - Зон живее скромно. Той е един от близо 10-те милиона жители на Хънджоу - град в Източен Китай, известен като търговски и технологичен център, както и с живописната си природа. Към 2016 г. градът е бил дом на най-малко 32-ма милиардери - включително Джак Ма, според CNN. Тук е и централата на Alibaba.

Зон живее в апартамент в квартал Сиху в Хънджоу, който граничи с живописното Западно езеро, според проспекта за публично предлагане на Nongfu Spring. Мястото е изпълнен със зеленина жилищен квартал на около четири мили от небостъргачите на централния бизнес район на Хънджоу. Седалището на компанията за бутилирана вода на Зон е на около седем минути път с кола, а централата на Ant Group на Джак Ма също е наблизо. Фармацевтичната компания Wantai е ситуирана в столицата Пекин.

Медиите в Китай наричат Зон „Самотният вълк” и заради редките му публични прояви. "Аз съм самотен човек и не ме интересува какво правят или мислят колегите", казва той преди време пред китайското издание The Paper.

Възможно е тази лична природа на Зон да е свързана с неговите скромни корени. Роден е на 1 декември 1954 г. в Хънджоу. Още като малък той сам изкарва прехраната си с упорит и черен труд. Напуска училище на 12 години (някои медии свързват това с избухването на Културната революция в Китай, дори се твърди, че родителите му са били преследвани от властите тогава) и известно време се препитава като строителен работник. През 80-те години става репортер във вестник, разказва Bloomberg. Той работи за Zhejiang Daily през 1983 г., където пише по теми, свързани със земеделието. След около пет години започва да опитва различни бизнес начинания: основава частен вестник, отглежда гъби и продава завеси.

По-късно основава фармацевтичната Yangshengtang Co., Ltd, която днес е холдинговата компания Beijing Wantai. А през 1996 г. основава Nongfu Spring и днес директно управлява продажбите, брандирането и човешките ресурси на компанията като изпълнителен председател, според корпоративната му биография. Твърди се, че компанията прави най-чистата минерална вода в Китай и след възхода й на борсата Зон бързо си спечели и друго прозвище – Кралят на бутилираната вода.

Много малко се знае за личния живот на Зон. Проспектът за публично предлагане на Nongfu Spring разкри обаче, че няколко от членовете на семейството му държат дялове в компанията за бутилирана вода. Това включва Лу Сяоуей, по-голямата сестра на съпругата му, която притежава 1.4% от Nongfu Spring. Двама от останалите братя и сестри на съпругата му притежават акции на стойност стотици милиони долара. Сестрите на Зон – Зон Сяосяо и Зон Суансуан - също притежават акции за стотици милиони в дружеството.

Синът му Зон Шу Зи, роден през 1988 г., е неизпълнителен директор на компанията. Според China Daily Зон Шаншан има още две деца, но тяхно участие в бизнеса не се посочва.

През януари 2021 г. Зон напусна борда на фармацевтичната си компания Beijing Wantai по "лични причини". Въпреки това той запазва дяловото си участие там и продължава директно да управлява компанията си за напитки.

Коментари: 0