Държавата ще санкционира собственици на имоти до плаж „Корал“

Открити са нарушения и на самия плаж, където незаконно се черпи електроенергия и вода

Държавата ще санкционира собственици на имоти до плаж „Корал“

Снимка: Министерство на туризма

Заради безстопанственост и липса на заграждение ще бъдат санкционирани собствениците на частните имоти, разположени зад плаж „Корал“. Причината е, че при проверка на един от трите плажа за природосъобразен туризъм е констатирано, че има каравани, разположени в терена на частна фирма, монтирани са и тоалетни. Това показа проверката на министъра на туризма Николина Ангелкова и екипа й. Инспекцията бе извършена съвместно с кмета на Община Царево Георги Лапчев, представители на РИОСВ, РЗИ, МВР, областна управа.

Открити са нарушения и на самия плаж „Корал“, където незаконно се черпи електроенергия и вода. При инспекцията се констатира незаконна постройка, разположена в държавен имот, от която нерегламентирано се черпи електроенергия. По този повод Министерството на туризма ще подаде незабавно сигнали до електроразпределителното дружество ЕВН и до кмета на Община Царево Георги Лапчев, МВР и прокуратурата.

Министър Ангелкова коментира, че ситуацията на „Корал“ от днес доказва за пореден път необходимостта от ясен регламент къде може да се къмпингува. Идеята е със Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма да се облекчи режимът за изграждане на къмпинги, но те да бъдат само на регламентирани места с необходима инфраструктура и хигиенно-санитарни условия.

През септември 2017 г. работната група, създадена със заповед на министър Ангелкова, трябва да излезе с предложение за регламент на къмпингуването или да препотвърди вече гласувани миналата година текстове. В комисията участват експерти от различни ведомства и представители на екологични и други неправителствени организации.
Коментари: 0