Какъв ще бъде новият облик на Борисовата градина

Предвижда се изграждането на нов спортен център в парка

Какъв ще бъде новият облик на Борисовата градина

Снимка: Economic.bg

Нов спортен център ще бъде изграден на мястото на база "Пионер" в Борисовата градина, а "Маймунарника" ще бъде премахнат. Това е едно от предложенията за новия облик на парка, които ще бъдат подложени на обществено обсъждане през есента.

Предвижда се изграждане на панорамна площадка около телевизионната кула. Заведенията и будките около езерото "Ариана" се предлага да бъдат премахнати и да остане само старата бирария в своя автентичен вид. 

Основната цел е Борисовата градина да възвърне облика си от 30-те години на XX век с велоалеи, без строежи и автомобили, предава bTV. Въпреки, че движението ще бъде забранено, на мястото на емблематичната автокъща в парка ще се изгради подземен паркинг с над 200 паркоместа. Общо в целия парк те ще бъдат около 600. 

Не се планират промени на големите спортни обекти в парка, като тенис кортовете и стадионите. Сред предложенията е и преместване на конната база в другата част на парка до бул. "Симеоновско шосе". Мястото на базата отдавна предизвиква интерес. По-рано имаше идея там да бъде изградено футболно игрище, но тя пропадна.

В новия проект за обновяване на Борисовата градина се обсъжда и премахване на терените на "Спортна София".  

Всички тези предложения все още са само идеи, които скоро ще минат на обществено обсъждане. Дотогава общината продължава да събира идеи и мнения от гражданите на София. 
Коментари: 0