Съпартийци на Мей се обърнаха срещу нея за право на глас по Brexit

Камарата на лордовете отказва да приеме което и да е от предложенията на британския премиер

Съпартийци на Мей се обърнаха срещу нея за право на глас по Brexit

Снимка: БТА

Британският премиер Тереза Мей е в конфронтация с членове от собствената си Консервативна партия заради отказа си да приеме искането на депутатите те да имат последната дума по споразумението за Brexit, пише Reuters.

Народните представители в Лондон настояват за „значим вот” по Brexit, така че да могат да спрат Обединеното кралство да излезе от Европейския съюз без споразумение за бъдещите икономически и политически отношения.

Мей планира да поиска от Камарата на общините (Долната камара на парламента) да приеме или нейния план за Brexit, или законопроекта на ЕС за излизане. Един от тези два документа ще подготви Великобритания за напускането на ЕС на 29 март 2019 г., което ще сложи край на над 40-годишното търговско и политическо партньорство с останалите страни членки на Блока.

Британският премиер, която оглавява правителство на малцинството, вече спечели един, подобен на планирания, вот в Камарата на общините, но едва след като предложи да постигне компромис с противопоставящите се, които един по един се съгласиха. В понеделник обаче Камарата на лордовете (Горната камара) подкрепи промяна в законопроекта, която дава по-значима дума на парламента.

Мей е застрашена да загуби тази битка, ако само няколко нейни съпартийци от Консервативната партия гласуват срещу новото ѝ предложение – парламентът да има право на изявление какво да направи тя, ако се провали да договори споразумение с ЕС, или ако депутатите отхвърлят документа, с който ще се върне от Брюксел. Някои народни представители се противопоставят на това предложение, тъй като смятат, че то няма да даде на парламента никакъв контрол.
Коментари: 0