САЩ добавиха още един китайски е-търговец към списъка с „прочути пазари“

В листа е и theobao.com, собственост на най-голямата платформа за електронна търговия в Китай Alibaba

САЩ добавиха още един китайски е-търговец към списъка с „прочути пазари“
752 ~ 2 мин. четене
Съединените щати добавиха третата по големина платформа за електронна търговия в Китай към списъка с „прочути пазари“, нарушаващи правата на интелектуална собственост. Също така Вашингтон остави Китай в списъка с държавите, които трябва да се наблюдават изкъсо заради пиратството и фалшифицирането.

Службата на търговския представител на САЩ (USTR) постави Pinduoduo.com, която USTR описва като третата онлайн платформа по брой потребители, в своя „черен списък“ на търговски пазари, които не успяват да ограничат продажбата на фалшиви продукти. В списъка бяха запазени също така и theobao.com, собственост на най-голямата платформа за електронна търговия в Китай Alibaba.

Годишният преглед върху защитата на правата на интелектуалната собственост на търговските партньори, който се извършва от страна на USTR, идват, когато Съединените щати и Китай са в преговори за прекратяване на търговската война, която коства на двете държави, а и на целия свят, милиарди долари загуби. Двете страни трябва да подновят преговорите в Пекин следващата седмица.

Включването на Китай в списъка „отразява неотложната необходимост от преодоляване на редица опасения, свързани с интелектуалната собственост“, заяви представител на USTR пред репортери при обсъждането на доклада, цитиран от Reuters. Той отбеляза дългогодишните опасения, които бяха изразени от администрацията на Тръмп по време на търговските преговори, сред които принудителните изисквания за трансфер на технологии, широко разпространеното нарушение на авторските права, пиратството и фалшифицирането.

Представителят е отказал да коментира как вървят преговорите с Китай, но е заявил, че са възможни допълнителни действия, използвайки раздел 301 от Търговския закон от 1974 г.

През миналата година Съединените щати наложиха високи вносни мита на стоки на стойност 250 млрд. долара по този закон.

Много от потребителите на сайта (Pinduoduo.com) знаят за разпространението на фалшиви продукти, но въпреки това са привлечени от евтините стоки на платформата, се казва в доклада на USTR.

Докато Alibaba е предприела стъпки за справяне с фалшивите продукти, предлагани и продавани в Taobao, компаниите продължават да виждат много нарушения на авторските права, твърди USTR.

В актуалния списък има общо 36 държави, сред които Русия и Индия.
Коментари: 0