САЩ, ЕС, Канада и Австралия наложиха още санкции на Русия

Причината е атаката срещу украинските кораби в Керченския проток край Крим през ноември

САЩ, ЕС, Канада и Австралия наложиха още санкции на Русия
Незаконната анексия на полуостров Крим от страна на Русия през 2014 г. продължава да нанася щети на икономиката на страната. Днес САЩ, Европейският съюз, Австралия и Канада взеха решение да наложат допълнителни санкции срещу руски физически и юридически лица заради продължаването на агресията срещу Украйна.

Санкционирани са шест физически лица и осем руски компании. Те са включени в санкционния списък заради атаката срещу украински кораби в Керченския проток край Крим през ноември миналата година и заради подкрепата за проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Сред санкционираните физически лица има четирима руски представители на националната служба за гранична охрана и на бреговата охрана, замесени в атаката срещу трите украински кораба в Керченския проток. Санкциите предвиждат замразяване на авоари и забрана за търгуване със санкционираните.

„Призоваваме Русия да върне на Украйна конфискуваните кораби и да освободи задържаните членове на екипажа и да спазва суверенитета и териториалната цялост на Украйна“, се казва в изявление на Държавния департамент. Двадесет и четиримаta украински моряци са в руски арест след инцидента в Керченския проток.

В изявлението на департамента се припомня, че откакто Русия е започнала кампанията си на агресия срещу Украйна и окупацията на полуостров Крим, САЩ и техните трансатлантически партньори „показаха твърдото си противопоставяне на незаконните руски дейности, в това число и атаката в Керченския проток“.

Същевременно ТАСС съобщава, че Канада е внесла в списъка си с антируски санкции 114 физически лица и 15 компании. Агенцията се позовава на изявление на канадския външен министър Кристия Фрийланд.
Коментари: 0