САЩ глобява Deutsche Bank с рекордните $14 млрд.

Банката отказва да плати огромната санкция, предстоят преговори

САЩ глобява Deutsche Bank с рекордните $14 млрд.

Американските власти наложиха рекордните 14 млрд. долара глоба на Deutsche Bank по обвинения в неправомерна продажба на ипотечни ценни книжа, съобщиха от финансовата институция.  

Искът срещу банката, който вероятно ще бъде обект на преговори в близките няколко месеца, е много по-голям от очакваното. Предполагаше се, че санкцията на Министерството на правосъдието на САЩ няма да надхвърли 3 млрд. евро (3,4 млрд. долара).

От банката категорично заявиха, че „нямат никакво намерение да удовлетворяват граждански искове в рамките на цитираната сума“.      

Информацията за глобата предизвика сериозен спад в акциите на Deutsche Bank. Ценните книжа, които вече изгубиха половината от стойността си през тази година, се сринаха с 7,6. Експерти коментираха, че това е много сериозен удар върху банката и може да я принуди да потърси свежи средства от свои акционери или да започне продажба на активи, за да укрепи капиталовaтa си адекватност.

Продажбата на жилищни ипотеки изигра решаваща роля във финансовата криза от 2008 г. Оттогава банките в САЩ са обект на множество разследвания по обвинения, че са давали кредити на неквалифицирани кредитополучатели, после са ги маскирали като безопасни инвестиции и са продавали риска на други.

Глобата на Deustche Bank е една от най-тежките, наложени от американските власти след кризата. За същото нарушение те санкционираха Citigroup с 12 млрд. долара през 2014 г. Впоследствие двете страни се споразумяха за 7 млрд. долара.

Година по-рано JP Morgan Chase бе глобена с 13 млрд. долара по обвинения, че изкуствено е завишила качеството на ипотеките, предназначени за продажба на инвеститори. През 2014 г. Bank of America плати 16,7 млрд. долара санкция, за да избегне подобни обвинения. Goldman Sachs пък се отърва „само“ с 5,1 млрд. долара в началото на тази година.

Коментари: 0