САЩ готвят безпрецедентни разследвания срещу Amazon, Facebook, Google и Apple

Новината потопи акциите на технологичните гиганти

САЩ готвят безпрецедентни разследвания срещу Amazon, Facebook, Google и Apple
5768 ~ 3 мин. четене
Американското правителство се подготвя да разследва дали Amazon, Apple, Facebook и Google злоупотребяват с огромната си пазарна мощ, съобщиха източници, цитирани от Reuters. Проверката на някои от най-големите гиганти в света може да се окаже безпрецедентна по своята характер.

Федералната търговска комисия (FTC) и Министерството на правосъдието – звената, които прилагат антитръстовите закони в Съединените щати, са разделили надзора върху четирите компании, обясняват двама източници. По думите им Amazon и Facebook са поставени под наблюдението на FTC, а Apple и Google на правосъдното ведомство. 

След установяване на юрисдикция, следващата стъпка е двете федерални институции да решат дали да стартират официални разследвания. Не се очакват бързи резултати. Предишното разследване на FTC на Google например отне повече от две години. 

Технологичните компании са изправени пред негативни реакции в САЩ и по света, подхранвани от страховете на конкуренти, законодатели и потребители, че гигантите имат твърде много власт и вредят както на хората, така и на бизнеса. 

Новината доведе до резки понижения на акциите на технологичните компании. Тези на Facebook пострадаха най-силно, като се сринаха със 7.5%. Компанията-майка на Google – Alphabet, отечете спад от 6%, Amazon – от 4.6%, а Apple – от 1%. 

Нито правосъдното министерство, нито търговската комисия имат навика да обсъждат разследвания. 

Американският президент Доналд Тръмп пък призова за по-внимателно следене на социалните медийни компании и Google, като ги обвини, че потискат гласа на консерваторите онлайн, но не даде никакви доказателства за това си твърдение. Държавният глава многократно е критикувал и Amazon за това, че се възползва от Американските пощенски служби, също без доказателства. Нападките му към е-търговеца обаче са свързани с изпълнителния директор на компанията Джеф Безос, който притежава и влиятелния и критичен към Тръмп вестник Washington Post. 

Мерилото на законодателите

Според председателя на съдебната комисия в Сената, републиканката Линдзи Греъм, моделът на компании като Google и Facebook трябва да бъде внимателно проучен. По думите ѝ те концентрират „толкова много власт, а са толкова малко регулирани“. Според друг републикански сенатор, Марша Блекбърн, предстои „по-дълбоко гмуркане“ в големите технологични компании. 

Сенатор Ричард Блументал, консерватор, настоява американските правоприлагащи органи да направят повече, за да изтръгнат огромното влияние от ръцете на гигантите. 

Отделно, Комисията по съдебна власт на Камарата на представителите откри собствено разследване относно конкуренция на цифровите пазари. И републиканци, и демократи изразяват загриженост за мощта на технологичните гиганти. 

Регулаторна проверка

Докато четирите технологични компании, всички на стойност стотици милиарди долари, са привлекли вниманието на регулаторите и законодателите по целия свят, не е ясно върху какво ще се съсредоточи американското министерство на правосъдието или на FTC.

Amazon, най-големият онлайн търговец на дребно в света, бе критикувана за това, че упражнява влияние над продавачите на трети страни на своя уебсайт, които трябва да плащат за реклама, за да се конкурират с продаваните от Amazon собствени и премиум лейбъли. Законодателите също твърдят, че ниските цени на сайта на гиганта за навредили на физическите търговци, много от които затварят заради невъзможността да се конкурират.  

Apple пък е обект на разследване в Европейския съюз по жалба, подадена от стрийминг платформата Spotify, заради съмнения, че американската компания злоупотребява с властта си по отношение на свалянето на приложения. През 2014 г. производителят на iPhone сключи споразумение с правосъдното министерство по случай, при който бе обвинен, че е заговорничил с издатели за повишаване на цените на електронните книги.

FTC вече разследва споделянето на данните на 87 млн. души потребители на Facebook с британската консултантска фирма Cambridge Analytica. Facebook заяви през април, че очаква глоба от 5 млрд. долара от регулатора по този случай.

Facebook, която притежава и приложенията Instagram и WhatsApp и има над 1.5 млрд. потребители дневно, разполага с огромно влияние в много държави по света. Тя е критикувана за това, че допуска разпространението на фалшиви новини в платформата си.

Google се сблъсква с обвинения, че нейната онлайн търсачка е станала толкова доминираща, че води потребителите до собствените ѝ продукти и оставя конкурентите по-трудно видими. През 2013 г. гигантът получи порицание от FTC. В ЕС компанията е глобявана на няколко пъти, като последно това се случи през март, когато получи санкция в размер на 1.5 млрд. евро (1.7 млрд. долара). 

Правните експерти твърдят, че е малко вероятно американските регулатори да се опитат да разбият технологичните гиганти. Рядкост е една компания да бъде разделена, но не и нечувано –  Standard Oil и AT&T са два от най-ярките примери. Американските антитръстови проверки обаче по-често водят до споразумение за промяна на някои бизнес практики.
Подкрепи Economic.bg