САЩ искат технологичният пазар да заработи „правилно“

Той е „сериозно монополизиран” от гигантите и не фунционира правилно, смята председателят на подкомисията по антитръстови въпроси

САЩ искат технологичният пазар да заработи „правилно“
608 ~ 1 мин. четене
Технологичният пазар е „сериозно монополизиран” от гигантите на него и не работи правилно. Това каза Дейвид Сицилина, председател на подкомисията по антитръстови въпроси, цитиран от CNBC. Думите му идват седмица след новината, че регулаторните власти в САЩ подготвят разследване срещу Amazon, Facebook, Google и Apple за злоупотреба с пазарната си сила.

„Това са огромни монополи и ние искаме да се уверим, че правим всичко възможно, за да работят  пазарите”, каза той. По думите му „тези пазари не работят правилно” и ние сме в „този много сериозен монополен момент”. Стартиралото антитръстово разследване в САЩ е първото значимо такова, предприето от Конгреса от десетилетия насам, изтъква още Сицилина. 

Според него има множество на брой големи предизвикателства, които вредят на потребителите, в това число „сериозни нарушения на неприкосновеността на личния живот“ и „загуба на контрол върху данните“.

Facebook вече бе сериозно разтърсена от такива след разкритието за злоупотреба с данни от Cambridge Analytica и това, че руски тролове са използвали платформата ѝ за разпространение на фалшиви новини при предизборната кампания на Доналд Тръмп. Компанията все още се опитва да си върне изгубеното потребителско доверие. Не само Facebook, а всички технологични компании се сблъскват с обостреното обществено и политическо внимание към себе си.
Подкрепи Economic.bg