САЩ изненадващо отчетоха 2.5 милиона нови работни места през май

Такова увеличение за месец не е имало поне от 1939 г. насам

САЩ изненадващо отчетоха 2.5 милиона нови работни места през май

Снимка: БТА

Заетостта в САЩ зашеметяващо се е увеличила с 2.5 милиона души през май, а нивото на безработица пада до 13.3% според данните на Министерството на труда, представени днес. Те са далеч по-добри, отколкото икономистите очакваха и подсказват, че икономическият обрат може да е близо, съобщава CNBC.

Икономистите, анкетирани от Dow Jones, очакваха намаление с 8.333 милиона работни места, а нивото на безработица да се повиши до 19.5% от 14.7% през април. Ако очакванията на Уолстрийт бяха точни, това щеше да е най-лошата статистика след Голямата депресия. 

Оказва се обаче, че цифрите за май подсказват, че пазарът на труда в САЩ може би е напът към възстановяване след най-бързия спад в историята.

Фючърсите на фондовите борси се повишиха след обявяването на данните, повеждайки индекса Dow Jones Industrial Average към отваряне на търговската сесия с 600 пункта нагоре. Доходността на държавните облигации също се повиши.

Увеличението на работните места през май 2020 г. е най-голямото месечно в историята на САЩ от най-малко 1939 година насам.
Коментари: 0