САЩ може да променят правилата за падането на визите за българи

Ако се стигне до тази промяна, това ще е в полза на България

САЩ може да променят правилата за падането на визите за българи
4010 ~ 1 мин. четене

Методологията, по която се преценява дали да отпаднат визите за България е възможно да бъде променена от САЩ. За основен критерий в момента се считат нивото на отказаните туристически визки. То трябва да е под 3% за предходната фискална година, предава в. „Сега“.

У нас обаче този процент е трудно достижим. За 2014 г. отказите са 15,2%, а година по-рано - 19%. В САЩ конгресмени и сенатори са изготвили законопроект, който предвижда премахването на визовия режим да бъде обвързан с процента на оставащи българи след разрешения период в страната. Ако се стигне до тази промяна, това ще е в полза на България. Дали обаче това ще се случи решава Конгресът.

Визовият въпрос ще бъде тема на разговорите между българското правителство и помощник-държавния секретар Виктория Нюланд, която пристига в България на 19 януари. Тя ще се срещне с премиера Бойко Борисов, президента Росен Плевнелиев, външния министър и с други представители в Народното събрание.

Според съобщение на Държавния департамент Нюланд ще обсъди у нас енергийната сигурност и диверсификацията, модернизацията на отбраната, както и усилията за реформи на правителството у нас.

Подкрепи Economic.bg