САЩ отчете невиждан от 10 години търговски дефицит

Отрицателната разлика между износа и вноса е достигнала 621 млрд. долара и влияе негативно на икономическия ръст

САЩ отчете невиждан от 10 години търговски дефицит
Търговският дефицит на САЩ през 2018 г. е достигнал 10-годишен рекорд, показват данните на Министерството на търговията. Отрицателната разлика между износа и вноса на стоки е достигнала 621 млрд. долара, което е увеличение с 12.4% спрямо 2017 г. Най-голяма част от това увеличение се дължи на търговските взаимоотношения с Китай, пише Reuters.

Статистиката показва, че толкова голям дефицит не е регистриран от 2008 г. и това при положение, че американският президент Донлад Тръмп започна търговска война с Китай именно поради, според него, твърде голямата разлика при външната търговия между двете държави. Държавният глава въведе първоначално високи вносни мита върху стоманата и алуминия, а след решението на Пекин да отвърне, бяха въведени наказателни тарифи и на други продукти на обща стойност 250 млрд. долара. И на тази мярка Китай реагира, въвеждайки високи мита на стоки за 110 млрд. долара, включително соя и други стоки.

Въпреки всичко това търговският дефицит с Китай през 2018 г. се е увеличил с 11.6% до невижданата досега стойност от 419.2 млрд. долара. Щатите са регистрирали рекорден внос от още 60 държави, сред които Мексико и Германия. Общата стойност на вноса в Съединените щати за миналата година се оценява на 2.6 трлн. долара.

Правителството съобщи миналата седмица, че търговският дефицит елиминира 0.22 процентни пункта от растежа на БВП през четвъртото тримесечие. Икономиката на САЩ отчете годишен ръст от 2.6% на годишна база през четвъртото тримесечие на миналата година.

Неблагоприятните данни за търговията се прибавят към други макроикономически неволи като слабите продажби на дребно през декември, намаляването на разходите за строителство, по-малкото стартирани строежи на жилища и свиването на разходите на предприятията за оборудване. Всичко това означава, че през първото тримесечие растежът ще бъде по-малък, смятат анализатори.

Други данни от сряда предполагат известно забавяне на пазара на труда, въпреки че темпото на повишаване на работните места остава повече от достатъчно, за да намали нивото на безработица. Докладът за националната служба по заетост (ADP) показа, че частният сектор е създал 183 000 работни места през февруари, след нарастването с 300 000 през януари.
Коментари: 0