САЩ подготвят мита за още $100 млрд. срещу Китай

В същото време се очаква днес Доналд Тръмп да представи списък със санкции срещу стоки на обща стойност $50 млрд.

САЩ подготвят мита за още $100 млрд. срещу Китай

Снимка от ноември 2017 г., когато Доналд Тръмп по време на посещение в Пекин се среща с китайския си колега Си Дзинпин

Снимка: БТА

САЩ почти са завършили втори списък с мита, засягащ вносни стоки от Китай на обща стойност 100 млрд. долара. В същото време президентът Доналд Тръмп днес се очаква да подпише първия документ със санкции за 50 млрд. долара срещу Пекин, който документ се очаква предизвика остър отговор от азиатската държава. Информацията е разкрита от няколко източника на Reuters, пожелали анонимност.

Списъкът, който Вашингтон ще представят днес, засяга стоки за 50 млрд. долара. Той е част от решението на Тръмп да продължава да въвежда „доста значими” мита.

Списъкът със стоки за 100 млрд. долара, които да се обмитяват с по-висока такса от САЩ, ще бъде подложен на същото публично обсъждане и процес по изслушване, както и първия списък за 50 млрд. Затова втората вълна от американски мита срещу Китай би влязла в сила след 60 или повече дни.

В новия списък е предвидено, че американските клиенти и компании могат да понесат негативен удар от ограничаването на вноса от Китай, затова са допълнително обмитяване са избрани стоки, които могат да се внасят алтернативно от други страни.
Коментари: 0