САЩ призовават за обединен фронт срещу Иран

Държавният секретар настоява за обединение в Персийския залив, за да има силен фронт срещу ислямската република

САЩ призовават за обединен фронт срещу Иран
712 ~ 2 мин. четене
Американският държавен секретар Майк Помпео призова за единство в региона на Персийския залив, тъй като Вашингтон иска да събере подкрепа сред съюзниците за нови санкции срещу Иран. Това стана ясно по време на пресконференция на държавният секретар Майк Помпео, който е на посещение в Саудитска Арабия - първото му пътуване в чужбина като най-висш американски дипломат.

Говорейки на съвместна пресконференция със саудитския външен министър Адел ал-Джубери в неделя, Помпео каза: „Единството в Персийския залив е необходимо и ние трябва да го постигнем“.

Той успокои Саудитска Арабия, че Съединените щати ще излязат от ядреното споразумение с Иран, подписано през 2015 г. от неговия предшественик Барак Обама. Единственият шанс САЩ да останат в него е, ако не се стигне до споразумение с Европейския съюз и самият договор не бъде променен така, че той да не позволи по никакъв начин на Иран да разработва ядрени оръжия.

„Иран дестабилизира целия този регион. Подкрепя милиции и терористични групи. Търговец е на оръжие за бунтовниците Хути в Йемен. Подкрепя и убийствения режим Асад в Сирия“, каза Помпео по време на пресконференцията, описвайки режима в ислямската република.

Помпео обърна внимание на разрива между някои страни от Персийския залив и Катар. „Единството в Персийския залив е необходимо и ние трябва да го постигнем“, каза Помпео.

Саудитска Арабия, заедно с Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет, прекъснаха дипломатическите отношения, блокираха полети и търговски връзки с Катар миналия юни, като я обвиниха, че подкрепя тероризма.

Доха отхвърли обвиненията и каза, че трите страни от Персийския залив имат за цел да ограничат суверенитета ѝ. От своя страна Иран отхвърля обвиненията, че подкрепя тероризма или че се стреми да развие ядрени оръжия.

Помпео се срещна за кратко с краля на Саудитска арабия Салман ал-Сауд в неделя, преди да се отправи директно към Ерусалим за разговори с израелския премиер Бенямин Нетаняху, враг на Иран.
Подкрепи Economic.bg