САЩ разбиха „газовите мечти“ на Борисов

Преди дни премиерът заяви, че страната ни е готова да внася втечнен природен газ от САЩ, ако цената е конкурентна

САЩ разбиха „газовите мечти“ на Борисов

Снимка: БТА

13011 ~ 2 мин. четене
Автор: Александра Сотирова
Американският министър на енергетиката Рик Пери отхвърли всякакви предположения, че правителството на САЩ ще се намеси в ценообразуването на втечнения природен газ (LNG), заявявайки, че то зависи от участващите компании, които подписват сделки за внос и износ. Това каза той днес в Брюксел на бизнес форум на ЕС и САЩ, посветен на енергетиката.

България, която в момента е 100% зависима от руския газ, заяви, че е готова да внася втечнен природен газ от САЩ, ако цената е конкурентоспособна, като предполага, че може да се използва американски фонд от 1 млрд. долара, за да се понижи цената, пише EuroActive. Изданието цитира думите на премиера Бойко Борисов отпреди няколко дни, когато той заяви пред журналисти, че САЩ трябва да дотират цената на газа, който искат да продават у нас.

„Истинската диверсификация ще бъде от конкуренцията при цената на газа. Ако американците дават по-добра цена, а тука говорихме как можем през вноските от НАТО, през американските бази и учения в България да мислим по тези държавни дотации, които дава Америка, но сме много в начало на разговора", каза Борисов. Той коментира темата на конференция „Отключване на бизнес потенциала на източноевропейските газови пазари – конкуренция, алтернативи, пазари, проекти, сигурност чрез диверсификация. Случаят LNG“, която бе организирана от Института за енергийни изследвания, Вашингтон и българското сдружение „Център за изследване на балканския и черноморския регион“.

Отразявайки събитието, EuroActive описа думите на българския премиера като "газови мечти", очевидно намеквайки, че няма как да се случи.

Рик Пери е в Брюксел, за да подпише поръчка за износ на втечнен природен газ "с няколко компании" в кулоарите на първия бизнес форум на ЕС и САЩ по въпросите на енергетиката. „Възможността Европа да има много съществена подкрепяща алтернатива на руския газ е представена тук“, каза той.

LNG е значително по-скъп от доставките на газ от Русия и Норвегия, които понастоящем са двата основни износителя на газ за Европа. Но някои страни от ЕС - главно Полша и балтийските държави - са готови да платят повече, за да диверсифицират доставките си.

„Ние се конкурираме с държавен играч, който е силно субсидиран”, каза посланикът на Съединените американски щати в ЕС Гордън Сондланд, визирайки руския държавен газов монополист „Газпром”. "И колкото повече обем произвеждаме, толкова мисля, че цената ще спада естествено”, добави той.

Според Пери ходът на САЩ за износ на втечнен природен газ ще подкопае икономическия авторитет на „Северен поток 2”. „Русия ще спре вашия газ само за миг, ако не следвате политическата им посока", предупреди Пери, позовавайки се на спора между Украйна и Русия за транзитните такси, който остави Европа в студа през зимата на 2008-2009 г.
Подкрепи Economic.bg