САЩ готвят забрана за лаптопи и таблети в полетите от Европа

Сегашното ограничение засяга мюсюлмански държави от Близкия Изток и Африка

САЩ готвят забрана за лаптопи и таблети в полетите от Европа
736 ~ 1 мин. четене
Използването на лаптопи и таблети може да бъде забранено на полетите от Европа до САЩ. Администрацията на президента Доналд Тръмп се готви да разшири забраната за големи електронни устройства, като включи в списъка и някои европейски страни, съобщиха представители на властта, цитирани от Reuters. 

През март ограничението за използване на лаптопи по време на полет бе наложено за летищата в предимно мюсюлмански държави като Обединени арабски емирства, Саудитска Арабия, Катар и Турция. Те получиха забрана да качват на борда устройства, ако те са по-големи от мобилен телефон.

Мярката се взема от съображения за сигурност в опит да се ограничат възможностите за терористични атаки по време на полети. Притеснението е, че бомбите биха могли да се замаскират като литиево-йонни батерии и дори оставени в багажното отделение, да експлодират във въздуха. 

Пасажерите, от своя страна, протестират срещу рестрикциите и настояват да им се даде възможност да използват  устройствата си, особено по време на по-дълги презокеански полети. 

Всяко разширяване на забраната може да повлияе пряко върху американските превозвачи като United Airlines (UAL.N), Delta Air Lines Inc (DAL.N) и American Airlines Group (AAL.O). 

Днес се очаква да бъде проведена среща между експерти от Министерство на вътрешната сигурност на САЩ и представители на авиокомпаниите, за да обсъдят въпроси, свързани със сигурността. Брифинг пред сенаторите по темата за въздухоплаването ще даде секретарят по сигурността Джон Кели. 

Малко след като САЩ наложи рестрикциите, Великобритания последва примера ѝ и също наложи такива ограничения, но от други дестинации. Източници твърдят, че разширяването на забраната сега ще включи и полети именно от Острова до САЩ. 
Подкрепи Economic.bg