САЩ спря доставките на изтребители F-35 за Турция

Вашингтон очаква от Анкара да се откаже от руските противоракетни установки С-400

САЩ спря доставките на изтребители F-35 за Турция

Снимка: БТА

3443 ~ 1 мин. четене
САЩ замрази доставките на изтребители F-35 за Турция, правейки първата конкретна стъпка за блокиране на доставките към югоизточната ни съседка заради плановете ѝ да купи противоракетни установки С-400 от Русия.

Американските представители са уведомили турските си колеги, че повече няма да получат повече доставки на оборудване, свързано с изтребителите F-35, разкази са пред агенция Reuters двама източника, запознати със ситуацията между Вашингтон и Анкара. Впоследствие от Пентагона са потвърдили, че доставките са спрени.

„В очакване на недвусмисленото решение на Турция да се откаже от доставка на С-400 доставките и дейностите, свързани с поддръжката на оперативния капацитет на F-35 в Турция са преустановени“ , гласи изявлението на американското Министерство на отбраната.

Турският президент Реджеп Ердоган отказва да се откаже от планираната покупка на Анкара на руските противоракетни установки С-400, за които САЩ твърдят, че ще нарушат компрометират сигурността на изтребителите F-35.

Неразбирателството относно американските самолети за Турция е поредният от серия дипломатически спорове между Вашингтон и Анкара, сред които са турските настоявания САЩ да екстрадират проповедника Фетуллах Гюлен, различията в подхода на двете страни спрямо Близкия изток и войната в Сирия, както и санкциите спрямо Иран.

Решението на САЩ относно F-35 се очаква да усложни посещението на турския външен министър Мевлют Чавушогли във Вашингтон тази седмица за срещата на НАТО. Освен това в неделя на местните избори Ердоган понесе една от най-големите си изборни загуби от десетилетия – още един фактор, който отслабва позициите на Турция пред САЩ.

Коментари: 0