САЩ въвежда нови правила за визи на мюсюлмански граждани

Изискванията са бежанци и граждани на Ирак, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен

САЩ въвежда нови правила за визи на мюсюлмански граждани

Снимка: Pixabay

Нови изисквания за издаването на визи за жители на шест мюсюлмански страни и бежанци въведе Държавният департамент на САЩ, съобщава БГНЕС. 

Според новите правила всички бежанци и граждани на Ирак, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен, които искат да получат американски визи, ще трябва да докажат, че имат близки роднини в страната или бизнес отношения със САЩ. 

Регламентът идва след решение на Върховния съд частично да възстанови имиграционния указ на президента Доналд Тръмп. С него преди няколко месеца той разпореди ограничено влизане в страната на граждани от шест мюсюлмански държави. 

Рестриктивните мерки в областта на имиграцията бяха блокирани на два пъти от федералните съдилища в страната. С първото постановление на Тръмп бе въведена забрана за 90 дни за влизане в САЩ за гражданите на седем мюсюлмански страни (Иран, Ирак, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен). Тогава на указа се противопостави федералният съд в Сиатъл, а след промените, при които Иран бе изключен от черния списък, постановлението бе блокирано от съда в Хавай. 

Очаква се регламентът да влезе в сила съвсем скоро, предаде ТАСС, цитирайки свои източници.
Коментари: 0