САЩ затягат паричната политика, пазарите реагираха с понижение

Фед реши да увеличи основната лихва до 2.25% и повиши икономическите перспективи пред страната

САЩ затягат паричната политика, пазарите реагираха с понижение

Снимка: Pixabay

808 ~ 2 мин. четене
Изминалият ден донесе умерени понижения за американските фондови борси, като фокусът на деня беше решението на Фед да повиши основния си лихвен процент до 2.25%, както и икономическите възгледи на централните банкери, които бяха коментирани на последвалата пресконференция. Председателят на Банката Джером Пауъл подкрепи плана за графика на лихвените покачвания и повиши прогнозите си за икономическия растеж на САЩ през настоящата и следващата година.

На фона на очакването за затягане на паричната политика, водещите индекси на Wall Street записаха понижения, като Dow Jones, S&P 500 и NASDAQ отписаха съответно 0.40%, 0.33% и 0.21%. Сигналите на ФЕД доведоха до спад в доходността по държавните ценни книжа, което оказа натиск върху акциите от банковия сектор. Книжата на J.P. Morgan Chase, Bank of America и Citigroup поевтиняха с по над 1%. Европейската търговска сесия приключи на зелена територия за водещите индекси. Френският САС поведе победителите с ръст от 0.61%, следван от DAX и FTSE със скромния напредък от 0.09% и 0.05%.

Акценти днес

Икономически данни – САЩ

В четвъртък в 15:30 часа Министерството на икономиката на САЩ ще публикува финални данни относно нивото на брутния вътрешен продукт на страната за второто тримесечие на годината. Очакванията са да бъде потвърден икономически ръст от 4.2% на месечна база.
     
Инструмент на фокус - Porsche Automobil Holding

От началото на годината акциите на Porsche, както и тези на останалите водещи немски компании в автомобилостроенето, изпитват силен натиск, причинен от нестихващите международни търговски конфликти. Въпреки това, на седмична база книжата на спортната марка успяват да се задържат във възходящия тренд от края на 2015 година. От техническа гледна точка очакваме ниво от 60 евро да окаже временна съпротива, но негов пробив и задържане над 200-периодната подвижна средна ще бъдат добър сигнал за покупка с цел атака на границата от 80 евро за акция.

EUR/USD

Очакваното покачване на основния лихвен процент на ФЕД и последвалата пресконференция не оказаха значително влияние върху движението на EUR/USD. Валутната двойка продължава да се придържа към възходящия си тренд, но след серия от рейнджови барове, е на път да тества подкрепящата тренд линия. Индикаторът на относителната сила започва плавно низходящо движение, което ни кара да бъдем предпазливи, но въпреки това неуспешен пробив на подкрепата ще остави в сила бичите нагласи.

XAG/USD

На седмична графика може да видим, че цената на среброто потвърждава неуспешния пробив на подкрепата при ниво от $14 за тройунция. Ценният метал се намира на най-ниските си стойности от над две години и половина, което привлича вниманието на пазарните участници, търсещи дългосрочни инвестиции. Въпреки това, преди покупка бихме посъветвали да се изчака втори тест на подкрепата, като при неуспешен такъв е вероятно да станем свидетели на по-рязко поскъпване.

NASDAQ-100

След неколкократно отскачане от 200-периодната ЕМА, технологичният щатски индекс е на път да образува троен връх при ниво на съпротива от 7600 пункта. Като сигнал за вход в къса позиция може да се използва евентуално низходящо пресичане на индикатора стохастик, като целта ще бъде корекция до ниво от 7450 пункта.
Подкрепи Economic.bg