Saudi Aramco отчете 300% увеличение на печалбата

Саудитската държавна петролна компания се възползва от скока в цените на петрола и засиленото търсене на горива

Saudi Aramco отчете 300% увеличение на печалбата

Снимка: БТА

776 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Саудитският държавен петролен гигант Aramco отчете зашеметяващо увеличение на нетната печалба от 288% до 25.5 млрд. долара за второто тримесечие, съобщава CNBC. Компанията печели много от изстрелването на цените на петрола, породено от възстановеното търсене на гориво след отварянето на икономиките.

Нетният доход на Saudi Aramco за периода април – юни се сравнява с 6.6 млрд. долара, отчетени през същото тримесечие на 2020 г. Резултатът надмина очакванията на анализаторите, които прогнозираха метна печалба от 24.7 млрд. долара за тримесечието.

„Нашите резултати за второто тримесечие отразяват силния скок в световното търсене на енергия и се насочваме към втората половина на 2021 г. по -устойчиви и по-гъвкави, тъй като глобалното възстановяване набира скорост“, заяви президентът и изпълнителен директор на Aramco Амин Насър в изявление на компанията.

Компанията заяви, че нетната печалба за първата половина на годината е 47.2 млрд. долара, в сравнение с 23.2 млрд. долара през първата половина на 2020 г. Това представлява увеличение от 103%. Петролният гигант заяви, че резултатите са подкрепени от глобалното облекчаване на ограниченията срещу COVID-19, кампаниите за ваксинация, стимулиращите мерки и ускоряването на дейността на ключови пазари.

Въпреки че все още има известна несигурност около предизвикателствата, породени от вариантите на COVID-19, ние показахме, че можем да се адаптираме бързо и ефективно към променящите се пазарни условия“, каза Насър.

Дивидентни планове

Aramco заяви, че свободният паричен поток е 22.6 млрд. долара през второто тримесечие и 40.9 милиарда за първата половина на 2021 г.

Свободният паричен поток е повече от тримесечния дивидент от 18.75 млрд. долара, което се случва за първи път от началото на пандемията. Aramco вече изплаща най-големия дивидент в света, но подобряването на перспективите накара някои анализатори да поискат по-високи изплащания.

„Необходимо е увеличение на дивидентите, за да останете конкурентоспособни“, казват анализатори на BofA в проучвателна бележка преди излизането на печалбите. „По-високите цени на петрола и увеличаването на производството на ОПЕК+ трябва да подкрепят значително увеличение на свободния паричен поток през следващите няколко години“, добавя той.

Aramco отговори, че дивидентът му остава на „нормалното ниво“ за тримесечието, но ще се посъветва по-късно дали ще се придържа към настоящия план за изплащане.

Следваме нашата програма за устойчивост“, каза Насър пред CNBC. „Много от елементите на нашата капиталова програма, които в момента обмисляме, са свързани със сурово-химическо вещество и водород и всички тези програми представляват големи възможности, особено с програмата Shareek“, добави той.

Петролната компания, която е мажоритарна собственост на правителството на Саудитска Арабия, е ключов източник на приходи за кралството. „Всичко това ще бъде разгледано от нашия Съвет и ние ще вземем решение по-късно относно всяко допълнително разпределение на дивиденти“, каза Насър.

Подкрепи Economic.bg