Saudi Aramco планира да изплати $75 млрд. дивиденти през 2020 г.

Саудитската държавна компания планира листване на борсата, което може да я оцени на 1.5 трлн. долара

Saudi Aramco планира да изплати $75 млрд. дивиденти през 2020 г.

Снимка: БТА

Държавната саудитска петролна компания Saudi Aramco планира да изплати дивидент в размер на 75 млрд. долара през 2020 г. Това е записано в документацията за предстоящото първично публично предлагане (IPO), публикуваната на сайта на компанията, цитирани от Reuters. В документа пише още, че петролният гигант планира „прогресивно нарастващ дивидент на устойчива основа по преценка на Борда“.

Листването на борсата се отлага вече няколко пъти, като по информация на WSJ от средата на този месец то отново ще бъде отложено, без да се казва за кога. Според анализатори и банкери, цитирани от изданието, след качването на борсата компанията ще струва 1.5 трлн. долара. Тогава големият дивидент ще бъде разпределен и на новите инвеститори.

Припомняме, че на 14 септември 2019 г. две съоръжения на компанията за преработка на нефт - Abqaiq и Khurais, бяха атакувани по въздух. Вследствие на атентата добивът на Саудитска Арабия, най-големият нефтен износител, намаля наполовина, а от пазара бяха изтеглени 5.7 млн. барела дневно. Атаката също така покачи цената на суровината на световните пазари с 20% в рамките на часове и събуди спомените за кризата, предизвикана от войната в Персийския залив през 1991 г.

Saudi Aramco обаче успя да излезе от кризата по-бързо от планираното, а главният изпълнителен директор на компанията заяви, че тя е „по-силна от всякога“. Преди два дни Saudi Aramco обяви официално, че пълният ѝ капацитет е възстановен и произвежда по 9.8 млн. барела нефт дневно - нивото отпреди атаките.
Коментари: 0