Саудитска Арабия инвестира $1 млрд. в четири европейски петролни компании

Суверенният фонд на кралството се възползва от спада на фондовите пазари

Саудитска Арабия инвестира $1 млрд. в четири европейски петролни компании

Снимка: БТА

11970 ~ 2 мин. четене

Суверенният фонд на Саудитска Арабия е купил акции в четири големи европейски компании, като общата стойност на инвестицията е в размер на приблизително 1 млрд. долара, предават международните медии.

Кралството е инвестирало 200 млн. долара в норвежката Equinor ASA, която е най-големият производител в страната. Инвестицията е станала още миналата седмица чрез покупки на открития пазар, твърдят пред Bloomberg запознати с въпроса. Отделно The Wall Street Journal съобщава, че Фондът е закупил и дялове в трите европейски компании - англо-холандската Royal Dutch Shell, френската Total SA и италианската Eni SpA.

Суверенният фонд на кралството в размер на 320 млрд. долара, управляван от Язир Ал-Румаян, се възползва от спада на фондовите пазари, за да сключи сделките. Миналия месец той е купил и 8.2% дял в круизния оператор Carnival, чиито акции загубиха над две трети от стойността си от началото на годината заради пандемията. Поевтиняването на активите в страни като Катар, Абу Даби и Саудитска Арабия пък може да надхвърли 300 млрд. долара тази година, изчислява Института за международни финанси.

За разлика от 2015 г., когато бе последният срив в цените на „черното злато“, сега кралството ще използва заеми, за да финансира очаквания си дефицит вместо да използва резервите си.

Фондът, който има за цел да диверсифицира саудитската икономика и да я направи по-независима от петрола, направи серия от инвестиции през последните години, натрупвайки дялове в американските компании Uber и Tesla.

Все пак изграждането на дялове в някои от най-големите международни петролни компании е необичайно, особено имайки се предвид, че Ал-Румаян оглавява и държавния производител на петрол Saudi Aramco. Според служител на фонда, цитиран от WSJ, се очакват още подобни сделки за в бъдеще.

Иначе акциите на Equinor паднаха с малко над 30% тази година преди да се повишат с 18% миналата седмица на фона на рязкото възстановяване на цените на петрола. Това допринесе за повишаването на текущата пазарна стойност на норвежката компания до 44 млрд. долара. Компанията заяви, че ще намали капиталовите си разходи с около 20% в сравнение с предишни планове, за да отговори на понижените цени и сходните ходове на конкурентите си - Shell и Chevron.

Норвежкият всекидневник Finansavisen тази седмица съобщи, че звеното на JPMorgan Chase & Co. в Саудитска Арабия е закупило 14.5 милиона акции в Equinor от името на неназован клиент, последвано от още 6.4 милиона акции. Цената на книжата миналата седмица се движеше между 11 и 13 долара. С покупката си в Equinor Рияд става 12-ият най-голям акционер в компанията.

Подкрепи Economic.bg