Саудитска Арабия спира турските сериали

Мнозина виждат политически причини, но се изтъкват и икономически

Саудитска Арабия спира турските сериали
Саудитският телевизионен оператор MBC спря да излъчва турски сериали, обяви говорител. Решението доведе до недоволство на феновете на филмите в социалните медии.

МВС заяви, че решението, което идва на фона на напрежението между Анкара и някои арабски държави от Персийския залив, има за цел да популяризира арабското съдържание. 

"Ще се опитаме да заменим турските сапунени сериали с арабски драми с първокласно качество, които въплъщават ценностите и традициите на региона", заяви говорителят на MBC Мазен Хайек пред АФП. 
Сателитната мрежа дръпнаха щепсела на турските сапунени сериали, дублирани на арабски, които отдавна са хитови в Близкия изток, миналия петък. Става дума за шест турски много популярни тв сериала, сред които са "Великолепният век", "Долината на вълците", "Дръзки и красиви".

Саудитска Арабия и съюзникът й Обединените арабски емирства обвиняват Турция, че подкрепя ислямистки групи като Мюсюлманското братство, което според тях подклажда несигурността. Турция също така застана зад Катар в продължаващия девет месеца разрив на емирството със Саудитска Арабия и нейните съюзници поради твърденията, че тя също подкрепя ислямистки групи и е твърде близо до Иран. 

Но Хайек настоява, че решението на мрежата да спре средно шест часа на ден турски програмни – по средата на сериалите - се дължи на икономически и културни съображения. Средната производствена цена за един час арабска драма е между 40 000 и 100 000 долара в сравнение с 250 000 долара за турски сапунени сериали, каза той. 

„Предизвикателството сега е запълване на вакуума от турски сапунени сериали с качествени арабски“, каза Хайек.“Инвестираме в алтернативно съдържание.“ 

Той допълни, че турските сапунени сериали били истински хит сред домакините. 

МВС е контролирана от саудитския бизнесмен Уалид ал-Ибрахим, който беше сред задържаните по време на продължилата три месеца сага, свързана с корупцията в саудитското кралство. В. „Файненшъл таймс“ писа, че властите са му наредили да предаде контролния пакет акции в МВС, за да го освободят.
Коментари: 0