7 съвета как да пазаруваме устойчиво

Експерти съветват храненията да се планират предварително

7 съвета как да пазаруваме устойчиво

Снимка: Pixabay

2183 ~ 2 мин. четене

В магазините за хранителни стоки доста често оставяме по „една торба с пари“, а в край на сметка се оказва, че не всичко необходимо сме закупили. Главният готвач Джоел Гаморан сподели пред Businessinsider няколко начин, по които можем хем да си спестим време от стоенето по опашки, хем да спестим пари.

Ето ги и 7-те съвета на експерта за това как може да пазаруваме без разхищение на пари:

1. Следвайте правилото „5 минути“

Голяма част от хранителните продукти, за които давате най-много пари, са лесни за приготвяне у дома. „Има петминутно правило: Ако можете да го направите за 5 минути у дома, то няма защо да го купувате от магазина“, споделя Гаморан.  

2. Забравете за скъпите подправки, сами може да си ги направите

„На пазара в момента има множество подправки. Много от тях са доста скъпи, но вместо да давате пари, за да ги купите, то може да си ги направите сами у дома“, съветва главният готвач. Същото нещо се отнася и за дресинга на салатите. „Той е много лесен за правене. Само добавяте масло, киселина и подсладител. Може да го направите в по-големи количества, да го оставите в хладилника и да го използвате доста дълго време“, съветва експертът, като уточнява, че по този начин се спестяват средно по 6-7 долара.

3. Не купувайте пакетирано месо

Предварително пакетираното месо много често се продава по-скъпо, отколкото останалото, казва Гамора. Същото важи и за рибата, казва още той. По-добре купете цяла риба, която след това си я направете на филета, отколкото да купувате готови такива. Те са доста по-скъпи, а и по този начин може да имате риба за по-дълго време.  

4. Забравете за пакетираните храни като цяло

Купуването на неща в опаковки често ви кара да купувате повече, отколкото ви е необходимо, а това може да е голям загуба на пари. Ето защо не е добра идея да купувате пакетирани храни, независимо дали са плодове, зеленчуци или сирена. Най-добре е да вземате толкова, колкото ви трябва.

5. Започнете да замразявате

Според Гамора един от най-добрите инструменти за спестяване на пари от хранителни стоки е фризерът. „Много хора смятат, че замразената храна не е полезна, но замразяването й помага за планирането на храненията. Осен това фризерът може да ви помогне да запазите продуктите свежи по-дълго време".

 6. Започнете да планирате храненията си

Планирането на хранене може да бъде чудесен начин да спестите време и пари. Ако се направи правилно, няколко съставки могат да се превърнат в храна за една седмица. „Неделя и понеделник са идеалните дни за планиране на храната“, казва експертът.

7. Купувайте продукти в насипно състояние

Трябва да знаете, че всичко по-евтино се намира на насипния щанд. Там, където продуктите се продават без опаковка, казва още главният готвач.

Коментари: 0