Създадоха робот, който сам програмира движенията си

Въпреки че не се движи като човек, хората го възприемат като жив

Създадоха робот, който сам програмира движенията си

Японските учени от университета в Осака създадоха робот с изкуствен интелект, който програмира движенията си сам.

"Досега трябваше да се върши голям обем работа, за да може андроидът да говори и комуникира с хората в продължение на поне 10 минути. Роботът Alter с лекота върши това самостоятелно", казва Кухи Охава от университета в Осака. Той допълни, че въпреки че засега Alter не изглежда и не се движи като човек, хората го възприемат като по-жив в сравнение с другите подобни разработки, пише Kaldata.com.

Роботът се управлява от централен генератор на активността, който подава ритмични моторни сигнали без обратна връзка. Технологията работи подобно на начина на работа на главния мозък, който подава сигнали на опорно-двигателния апарат и върши това дори и да няма обратна връзка с крайниците и другите части на тялото. Най-простият изкуствен генератор от този вид включва само два неврона, които подават на мускулите сигнали за движение и спиране.

Alter разполага с 42 пневматични задвижвания, както и с чувствителни сензори. С помощта на сензори за влага, температура и разстояние, роботът адекватно реагира на чуждото присъствие.

Коментари: 0