Учени правят опити за подмладяване на хора с кръв

Плащат по $8000 на 600 доброволци

Учени правят опити за подмладяване на хора с кръв

Специалисти от фирмата Ambrosia в Монтерей, щата Калифорния, започват да извършват тестове за помладяване на хора с помощта на кръвна плазма. Методът се основава на изследванията на парабиоза в мишки, при която кръвоносните системи на стари и млади гризачи са съединени.

Основателят на фирмата д-р Джеси Кармазин възнамерява да изследва подмладяващото действие на кръвната плазма от млади хора, която ще бъде прелята на 35-годишни доброволци.

Ambrosia ще преброи по 8000 долара на 600 души, които са съгласни да участват в експериментите. Условието е единствено възрастта на донорите да не надвишава 25 години.

На всеки доброволец ще бъде налята 1,5 литра кръвна плазма в рамките на два дни. Преди процедурата и един месец след нея кръвта на доброволците ще бъде изследвана за биохимични изменения. Разходите за получаване на плазмата от банка кръв, лабораторните анализи и застраховките трябва да бъдат покрити от участниците.

Експериментът вече бе критикуван от някои специалисти. Те изразиха мнение, че няма клинични доказателства, че изпитанията с хора ще са успешни.

Тони Уис-Корей - авторът на изследване от 2014 г., което показа благотворния ефект от кръвта от млади мишки върху организма на по-възрастни техни посестрими, смята, че подобни изследвания злоупотребяват с доверието на хората и предизвикват излишно обществено вълнение.

Уис-Корей е основател на компанията Alkahest в Станфорд и извършва изследвания за влиянието на кръвната плазма от млади хора върху 18 доброволци, засегнати от болестта на Алцхаймер.

Коментари: 0