Съживяваме изоставени индустриални зони с мисъл за бъдещето на града

Компанията предприе най-мащабната инвестиция в столичен строителен терен

Константин Бояджиев, Управител на „Галакси Инвестмънт Груп”:

Съживяваме изоставени индустриални зони с мисъл за бъдещето на града
2522 ~ 3 мин. четене

Константин Бояджиев е управител на „Галакси Инвестмънт Груп“ ООД от началото на 2016 г. Под неговото ръководство през последните четири години компанията се утвърди като водещ инвеститор с диверсифицирано портфолио  в различни  недвижими собствености с потенциал. В екипа на компанията е от 13 години, през които е участвал в мениджмънта, отговорен за развитието на продажбите и маркетинга. Завършил е „Международен бизнес“ в САЩ през 2005 г.

Г-н Бояджиев, разкажете ни за най-голямата инвестиция в столичен строителен терен за 2019 година, която направихте?

Капиталовложението на „Галакси Инвестмънт Груп” в площта на бившия „Балканкар 6-ти септември“ се оказа най-голямата сделка за парцел в София за годината, заради размерите на площта – 193 дка. Те позволяват да се застрои един цял малък квартал. Знаете, че компанията ни е с 20 години опит в изключително успешни проекти, които интегрират и градското развитие. Планираме инвестициите в инфраструктура и преустройството с много ясна архитектурна концепция. С оглед нарастващите нужди на столицата от качествени модерни жилища преценихме, че на мястото на запустелия район на бившия „Балканкар 6-ти септември“ можем да разгърнем мащабната си идея.

Коя беше основната ви мотивация за тази мащабна концепция?

Да обновим района и да създадем смесена многофункционална площ с търговска зона, жилища и офиси, която отговаря на най-съвременните архитектурни и устройствени идеи. Чудесно е, че и в тази част на София ще може да се създаде пространство за бизнеса. Ситуирано между бул. „Никола Мушанов” и ул. „Житница”, на границата на кварталите Красна поляна и Овча купел, мястото е с отлични връзки по главна улична мрежа с Околовръстния път на София и основните офис центрове на града, а в близост ще бъде разкрита нова метро линия, в началото на пролетта. Разположението на района го прави особено перспективен. Идеята ни ще трансформира района, като го превърне в нов социален и културен катализатор. Ние променяме облика на мястото, за да създадем градски оазис, комбинация от практичност и усещане за принадлежност към общност със своя динамика и културен живот, разположен сред привлекателен ландшафт. Районът ще бъде с богати зелени площи, което ще допринесе за по-чистия въздух и здравословен климат и чувствително ще подобри начина на живот на гражданите.

Това ли е мисията на Галакси Инвестмънт Груп – да обновява изоставени терени? Вие имате опит с подобни проекти и в Пловдив?

Съживяването на бивши индустриални територии е бъдещето на урбанистичното развитие, особено в градове, в които растежът на населението изпреварва разполагаемата земя за застрояване. Бившите индустриални зони, разположени във вътрешността на градовете представляват добър ресурс за градско генериране и уплътняване, при спазването на естествения баланс между жилищна и паркова среда. Всяко наше капиталовложение инвестира с мисъл за бъдещето на децата ни и баланса между традиционния облик на града и модерното развитие. Факт е, че в Пловдив ние работим по няколко значими проекти, като Офис Парк Пловдив, Индустриален Парк Марково и Жилищен парк Royal Garden, които облагородяват средата, но и създават много възможности за реализиране на успешни бизнес проекти, съобразно изискванията на всяка съвременна модерна компания. Не на последно място, ефектите от дейността ни са положителни и за хилядите висококвалифицирани кадри, които намират своето кариерно развитие в големите компании, наематели на нашите площи.

Кои са факторите, които движат жилищния пазар през 2020 г.?

Растящите доходи и ниските лихвени проценти са основен двигател на пазара през настоящата година. Благоприятната икономическа конюнктура създава оптимизъм, който предразполага към покупки на нов дом и инвестиции в недвижим имот. Пловдив и София са двата икономически центрове, където се наблюдава нетна миграция към града, което допълнително подкрепя пазара на жилища.

Какви промени можем да очакваме на пазара на недвижими имоти?

Новост, която настъпва в сектора, е продажбата на жилища с по-голям обем довършителни работи, спрямо стандартното довършване, което е на шпакловка и замазка. Вече се наблюдават примери за жилища, закупени от инвеститора, които се предлагат напълно завършени. В тази връзка се обяснява и ръстът на цените в град като Пловдив, който се формира от все по-високото качество на новопостроените сгради и все по-честото предлагане на обзаведени имоти, които естествено имат много по-висока продажна цена. Като цяло очаквам един по-умерен ръст  - до пет процента общо за пазара.

Коментари: 0