3-седмичното затваряне на гръцките банки струва 3 млрд. евро

Продажбата на дребно в страната е понесла загуби в размер на 600 млн. евро.

3-седмичното затваряне на гръцките банки струва 3 млрд. евро

Триседмичното затваряне на гръцките банки струва Гърция близо 3 млрд. евро, без в това число да се броят загубените приходи от туризъм. Това съобщи гръцкият в. "Катимерини", позовавайки се на търговски групи.

Според изданиетo само продажбата на дребно в страната е понесла загуби в размер на 600 млн. евро. Износът също е пострадал тежко - според асоциацията на износителите загубите се изчисляват на 240 млн.

Загубите обаче не свършват до тук. Гръцката търговско-промишлена камара (EBEA) съобщава за 4500 контейнера със суровини и готова продукция, които са блокирани на различни граници. Множество икономически трансакции на стойност близо 6 млрд. евро също са замразени в момента, тъй като трябва да се осъществят чрез чекове и фактури, съобщават още от EBEA.

Затварянето на банките влезе в сила на 29 юни, след като правителството на Гърция отхвърли исканията на своите международни кредитори и призова за свикването на референдум по въпроса.

Ограниченията на банките не засегнаха чуждестранните картодържатели, но кризата се отрази на новите записвания за почивки в страната, точно в разгара на туристическия сезон.

За да компенсират затварянето на банките, властите в Атина предоставиха на жителите и посетителите на града безплатен достъп до обществения транспорт на столицата, което ще струва на държавния бюджет допълнително още 10 млн. евро.

В четвъртък Европейската централна банка (ЕЦБ) увеличи тавана на спешното финансиране за гръцките банки – механизмът ELA, до 90 млрд. евро. В същото време финансовите министри от еврозоната се договориха да осигурят мостово финансиране за Гърция в размер на 7 млрд. евро.

В отговор от Атина съобщиха, че могат да отворят банките в понеделник, въпреки че ще продължи да съществува лимитът от 60 евро на ден за тегления в брой.

Коментари: 0