Сега е моментът за покупки на злато и евро

Съветите на финансиста Бисер Манолов

Сега е моментът за покупки на злато и евро

Ужасяващата терористична атака в Париж миналия петък по никакъв начин не повлия на финансовите пазари. Най-интересното бе, че в неделя платформите за търговия предимно на основните борсови индекси отбелязаха спад между 2 и 3%. В понеделник обаче сякаш борсовите играчи бяха направили нещо като антитерористичен блок под названието: „Не на страха на фондовите борси“.  Всички инвеститори купуваха акции като обезумели, с някаква неистова страст. Това доведе до рязко покачване на почти всички световни борсови индекси. Покачването на немския фондов индекс от началото до средата на седмицата бе с около 10%, с което бе регистрирана една от най-успешните седмици от началото на годината.

Все по-ясно става, че по време на заседанието на Федералния резерв на САЩ през декември основната лихва ще бъде повишена. За пореден път станахаме свидетели на феномена „езикът на ФЕД“. Какво имам предвид? Американските централни банкери стават все по-неясни в изказа си и все по-досадни. По време на пресконференцията им през тази седмица изказът буквално бе :„Ние възнамеряваме да обсъдим евентуалното повишаване на лихвите през декември, но това не означава, че ще ги повишим.“ Данните за безработицата в САЩ за месец октомври показаха почти отлична трудова заетост, което прави повишаването на лихвените нива едва ли не сигурно.

Доларът изхвърча, златото потъна. Това бе непосредствената реакция след анонсиране на позицията на Федералния резерв. Еврото се потопи под нивото от 1,07 долара за евро, а златото достигна нивото от 1063 долара за тройунция. Искам дебело да подчертая, че предстоящото покачване на лихвите е вече „в цената“ на еврото и златото. Това означава, че в случай на такова повишаване ще станем свидетели на обратното движение. В този ред на мисли препоръката ми остава единствено в посока покупки както на злато, така и на евро.

За по-смелите инвеститори бих препоръчал изключително умерени покупки на акции на гръцката Eurobank. Подчертавам отново обаче, че това е изключително рискова позиция. Цената й в четвъртък бе малко под два цента за акция. Предстои увеличаване на капитала и по последни данни инвеститорският интерес е значителен.

Накрая желая успех на всички.

Коментари: 0