Последни сме в ЕС по свобода на медиите

Над 500 журналисти са арестувани, а над 500 медии са цензурирани ежегодно

Последни сме в ЕС по свобода на медиите
Автор: Илия Лазаров

България е на последното място в ЕС по свобода на медиите. Страната ни заема незавидното 106-о място в света от общо 180 държави в годишния Индекс на свободата на пресата за 2015 г. на международната организация „Репортери без граници”.

Това съобщи отговорникът за ЕС на организацията Александра Жьонест по време на събитие, свързано със свободата на изразяване, предаде репортер на Economic.bg.

В България се наблюдава концентрация и непрозрачност в собствеността на медиите, обвързаност между разпространителите и най-големите медийни групи, което е изгодно както на бизнеса, така и на политическата класа. Самите политици имат изгода от това. Евросредствата често се използват за политическо влияние върху медиите.

Правосъдната система у нас не работи в защита на журналистите, тя често се използва за политически поръчки и държавни репресии спрямо медиите. Това води и до физически атаки срещу журналисти. При самите медии се наблюдава сериозна автоцензура.  

Около това мнение се обединиха председателят на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова и председателят на Асоциацията на европейските журналисти в България Калина Христова.

Проблемите обаче далеч не са само у нас. В Европа също се наблюдава негативна тенденция – атаки срещу журналисти, закони, водещи до ограничаване на плурализма, концентрация в управлението на медиите.  

В Унгария е гласуван закон за информацията, който сериозно ограничава свободата на словото и медиите. Налагат се сериозни глоби и репресивни мерки срещу журналисти и медии. В Гърция има сериозен медиен монопол, както и организация, която извършва физически атаки срещу журналисти. В Италия също има проблеми.   

В световен мащаб над 500 журналисти са арестувани, а над 500 медии са цензурирани ежегодно. Най-лошо е положението в държави като Саудитска Арабия и Азербайджан, където журналистите са подложени на тежки репресии. Те са арестувани и измъчвани, обвинявани в различни престъпления. 

Коментари: 0