Сегашното законодателство прави 5G невъзможно в България

Консервативните строителни закони спъват развитието по-бързи мобилни мрежи в България, смята изпълнителният директор на Vivacom

Сегашното законодателство прави 5G невъзможно в България

Снимка: Vivacom

Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Между 175 и 185 млн. лв. са планираните инвестиции на Vivacom през 2018 г. От тях нито един лев няма да бъде инвестиран в развитието на 5G мрежа, за каквато технологичната индустрия говори с нескрит патос. Главният изпълнителен директор на телекома Атанас Добрев обясни, че една от основните причини компанията да не е заложила такова перо в бюджета си е консервативното законодателство в България.

Той визира нормативната рамка в областта на строителството, която по думите му е най-стриктната и трудната в Европейския съюз (ЕС), що се отнася до изграждането на базовите станции на мобилните оператори.

Тук трябва да се отбележи, че за да има истинско 5G, един оператор трябва да изгради няколко десетки хиляди такива станции. Причината е, че този нов тип мрежа ползва по-високо и широко спектърни честоти (от порядъка на 5 GHz, 18 GHz, 26 GHz), а те имат много по-малък териториален обхват. „С една станция ще се покрият между 50-100 метра“, обясни Добрев и посочи, че на практика ще са необходими общо около 30 000.

В момента Vivacom има около 3 хил. базови станции, за които е работила в продължение на цяло десетилетие. „Изграждането на 30 0000 при текущото законодателство не е трудно, то е невъзможно“, смята изпълнителният директор на телекома.

"Чисто финансово само легализацията на една станция струва над 10 000 лв.", казва Добрев и обяснява, че те отиват за изготвяне на проект, такси за търгове, строителни разрешителни и прочее.

От бюрократична гледна точка законът се отнася еднакво рестриктивно както към строителството на нова базова станция, така и към обновяването на технологията. Това означава, че надграждането от 3G до 4G на вече съществуваща инфраструктура изисква от компаниите да преминат през цялата процедура отначало.

В тази връзка GSM Асоциацията предвижда да предприеме стъпки по убеждаването на законодателя, че има нужда от промяна на нормативната уредба. Според Добрев, ако България иска да се включи успешно във вече започналата цифровизация и навлизането на IoT (Интернет на нещата), трябва да вземе мерки още сега.

Проблем има и с 4G

България е и последната страна членка в ЕС, в която спектърът от 800 MHz остава зает от военните. Честотите от 700 MHz до 2.6 GHz са най-масово използваните – не само от мобилните оператори, но и от Wi-Fi мрежите, Bluetooth и дори микровълновите печки, тъй като вълните в този спектър са много по широкообхватни и пробивни. Затова не е изненада, че мобилните оператори го използват. Натовареността му на практика е основната причина 4G мобилният интернет у нас да е по-бавен.

Военните също продължават да заемат честота в този спектър. По думите на Добрев и тази година не се очаква държавата да освободи 700 MHz и 800 MHz заради огромните разходи.

Официалното твърдение е, че са необходими стотици милиони, за да се обновят самолетите на армията и да се даде възможност за освобождаване на спектъра. Компанията се позовава на доклад на Министерство на транспорта, което е изчислило, че за целта ще са нужни 1.49 млрд. лв.

"Опитът на останалите държави обаче показва, че има и други пътища", коментира Добрев. Той очерта два такива. Единият вариант е да се подмени авиониката на самолетите, което според него ще коства значително по-малко – около няколко десетки милиона лева. Другият, дори по-евтин вариант, е да се обособят зони около летищата, в които да се спре достъпа на мобилните оператори до 700 MHz и 800 MHz спектъра, но да могат да го ползват в останалата част от страната. „Ако не дай си боже се случи война, просто ще ни спрат достъпа до тези честоти на цялата територия“, заключи шефът на Vivacom.
 
Излиза, че модернизацията на бойната авиация засяга пряко всички потребители, тъй като пречи на ускоряването на скоростите и увеличаването на капацитета на 4G мрежата. „Нужна е политическа воля. Не става дума толкова за законодателство, колкото за желание да погледнеш малко по-отворено на проблема и да намериш решение в рамките на наличните средства“, заключи Атанас Добрев.
Коментари: 0