Семеен бизнес с дъх на рози и лавандула

Промяната се прави с действие, вярва Васил Ралчев. Той се завърна от Англия, за да осъществи своята българска мечта

Семеен бизнес с дъх на рози и лавандула
Автор: Яна Колева

Може ли да си успешен и щастлив в България? Ако отговорът е „Да”, означава ли това, че си мечтател, когото българските реалности скоро ще смачкат? И дали пък ние, българите, не сме станали прекалено скептични? Не сме ли влезли в клишето на негативизма, че тук нищо позитивно не може да стане? Васко от Панагюрище има своя гледна точка и казва: „За да си успешен, трябва да си не просто мечтател, но и деятел”. Кой е Васко…

Васил Ралчев е на 22. Веднага след като завършва Редингския университет в Англия се завръща в родния си град, за да се присъедини към семейния бизнес, свързан с биопроизводството на етеричномаслени култури. Ето неговите мотиви:

Трябваше да съм луд, за да не се върна. Не че там не ми харесваше, не че не ми предложиха прекрасна работа и страхотни условия. Всичко беше идеално, но за мен България е страна на възможностите, тя е „Дивият Запад” на Европа, макар да е държава с невероятно развитие на технологиите. Много хора ме смятат за Дон Кихот, но тук аз се развивам. Идеята за нашия семеен бизнес започва по време на пътуване на моите родители. Баща ми Николай предложил да отглеждат рози. Защо точно рози?! Защото розовото масло е

продукт, който не се нуждае от реклама

– казал баща ми. Като абсолютни аматьори двамата се хвърлили в това трудно пътешествие. На четири пъти били на ръба на фалита, но успели да го избегнат. Обяснявам си го с работохолизма на майка ми и с факта, че баща ми е истински визионер. Когато преди 20 години се заели със земеделие, той направил ход, който мнозина считали за лудост - избрал да работи с ромите. Те го лъгали, но той бил сигурен, че след време повечето хора извън този етнос ще приемат за нещо странно да работят на полето. Това вече е факт и ето защо днес най-голямото конкурентно предимство на нашата фирма е, че разполагаме с работна ръка от роми. Другата добра идея на баща ми е, че когато хората продават нивите си, е време да се купува. Смятал, че земята е добър актив. Нещо повече - захванали се с биоземеделие, когато в България дори не е имало сертифициращ орган. Днес обаче ние работим с най-големите световни компании. Определяща остава визията, че един ден в света водещи ще са грижите за здравето и околната среда.

Твърдя, че България е място със страхотни възможности, стига да се възползваме от всичките си дадености. Както проф. Лъчезар Цоцорков твърдеше: „Каквито мисли посеем, такива резултати ще пожънем”. В община Панагюрище има личности, които са силен двигател на промяната. Именно затова и аз се връщам тук – за да съм част от тази промяна.

Всичко ново започва с първата крачка

С увереност в това, станах създател на платформата „Не бъди посредствен”, която вече е с над 100 хил. последователи. Заедно с Георги Димитров написахме книгата „Пет стъпки към по-добър живот”. С него сме приели като своя мисия да запалим колкото се може повече българи да повярват в себе си и смело да осъществяват своите мечти. Това беше моята първа стъпка и след нея предприех много други. Създадох едно от най-гледаните видеа във Фейсбук – „Утре може да е късно” с над 4 млн. гледания. Направих и онлайн магазин inaessentials.com, чрез който предлагаме биологични флорални води. Той заработи през февруари тази година и вече жъне невероятни успехи. През миналата година успях да насоча развитието на нашия бизнес и към туризъм – с грижа за клиента и емоциите, които да му предадем. Тези успехи са следствие на това, че насочих мислите си в правилната посока. Зная, че няма да е лесно. Но когато си поставим цел, най-важно е да направим първата стъпка. Промяната се прави с действие.

3 хил. дка насаждения и нова дестилерия в с. Бъта

Семейство Ралчеви се занимават с биоземеделие вече 17 години. Започват най-напред с насаждения от роза и лавандула - без никакъв личен опит. В района на Панагюрище са засаждали лавандула, но производството на рози е поминък, западнал след Първата световна война. Сега семейството отглежда 350 дка рози, 500 дка лавандула и много друга биопродукция – малини, пъпеши, картофи, лук, лимец, ръж, слънчоглед. Грижат се общо за около 3 хил. дка насаждения. Появяват се последователи в региона, които също се насочат към биоземеделие, а тяхната дестилерия „Ина” започва да преработва роза и лавандула и на други производители. През 2005 г. получават своя първи биосертификат, издаден от щвейцарска компания. Постепенно увеличават насажданията и затова разширяват дестилерията с европейски средства. Но и сега тя се задъхва. Ето защо започват строителството на нова дестилерия в с. Бъта, която ще е изцяло биологична. Амбициите на семейството са тя да се превърне и в център на „ароматния” туризъм и в място за обучения, демонстрации и семинари по биопроизводство, етерични масла и ароматерапия.

Биопроизводството е най-бързо развиващият се пазар. Българското розово и лавандулово масло години наред беше еталон за качество, но в последните години се появиха и некоректни производители, които започнаха да добавят примеси. При лавандулата се направиха огромни насаждения, които дават масла с други показатели и различно качество. Това хвърля съмнение над всичко, произведено в България”, разказва Веселина Ралчева, управител на „Ина” ЕООД и основател и член на УС на Българска асоциация „Биопродукти”.  Тя споделя, че предприемачеството й носи голямо удовлетворение, въпреки че в България е съпроводено с какви ли не трудности и препъникамъни.

Коментари: 0