Сенатът оправда Доналд Тръмп в процедурата по импийчмънт

Решението беше очаквано, тъй като горната камара се държи от републиканците

Сенатът оправда Доналд Тръмп в процедурата по импийчмънт

Снимка: БТА

1048 ~ 1 мин. четене

Американският Сенат оправда президента Доналд Тръмп в процеса по импийчмънт срещу него. Решението на сенаторите беше очаквано, тъй като по-голямата част от местата в горната камара се държат от републиканци. Месец по-рано Конгресът го призна за виновен, но и това решение беше очаквано, тъй като долната камара се държи от демократите.

Обвиненията срещу Тръмп бяха за злоупотреба с власт и за възпрепятстване на разследване на Конгреса. По първото обвинение Тръмп бе оправдан с 52 срещу 48 гласа. По второто с 53 срещу 47 гласа. Един сенатор от републиканците, Мит Ромни, наруши партийната дисциплина и гласува президентът да бъде признат за виновен по първото обвинение, за злоупотреба с власт, откъдето дойде и единият глас разлика в двете гласувания. Демократите гласуваха единно срещу президента.

Белият дом приветства гласуването в Сената и определи процеса за импийчмънт като „лов на вещици, основан на поредица лъжи“, пише Reuters. „Днес позорният опит за импийчмънт, скалъпен от демократите, приключи с пълното оневиняване и реабилитиране на президента Доналд Тръмп. Както казвахме през цялото време, той е невинен“, заяви прессекретарят на Белия дом.

Самият Тръмп написа в Twitter, че ще направи официално изявление по-късно днес във връзка с оправдаването си от Сената в процеса за импийчмънт. Това ще стане по обед местно време (19 ч българско) в Белия дом. В публикацията си президентът на САЩ отново определи процеса за импийчмънт като „измама“.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg