Сенатът прие антикризисния план за 1.9 трлн. долара

Много американци ще получат еднократно помощ от 1400 долара

Сенатът прие антикризисния план за 1.9 трлн. долара

Снимка: Pixabay

Американският сенат одобри законопроект за мерки за спешно стимулиране на националната икономика по време на пандемията в размер на 1.9 трлн. долара. Документът е подкрепен от 50 сенатори, срещу – 49 против, пише Reuters.

Окончателната сметка включва 400 млрд. долара под формата на еднократни плащания от 1400 долара за повечето американци. Тя включва и плащания от 300 долара на седмица под формата на обезщетения за безработица за 9.5 милиона души, които са останали без работа по време на кризата. В допълнение, 350 милиарда долара ще бъдат насочени за помощ към държавните и местните власти.

Сега измененият законопроект трябва да бъде одобрен повторно от Камарата на представителите. Тогава той трябва да бъде подписан от американския президент Джо Байдън.

Очаква се демократите, които имат контрол над Камарата на представителите, да одобрят бързо законопроекта, за да може Байдън да го обнародва до 14 март, когато изтича срокът за изплащане на обезщетения за безработица на пострадалите от коронавируса американци.

Коментари: 0