Сербезова вкара още редица държави в „червената“ зона

Въпреки ръста на новозаразените здравните власти облекчиха правилата за влизане на деца в страната

Сербезова вкара още редица държави в „червената“ зона

Снимка: Красимир Свраков

3200 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Мерки срещу COVID-19

Здравният министър Асена Сербезова вкара редица нови държави в „червената зона“, с което затяга максимално влизането на граждани от там. От 19 януари към страните с най-голям епидемичен риск здравните власти добавят Австрия, Република Северна Македония, Сърбия, Турция, Унгария, Люксембург, Израел, Кувейт, Гренада, Гренландия, Катар, Кралство Бахрейн, Ливанска република и Кооперативна република Гвиана.

Актуализацията на списъка означава, че и тези страни ще трябва да представят и отрицателен резултат от PCR тест, и документ за ваксинация или преболедуване.

Междувременно на фона на началото на новата COVID вълна Сербезова облекчи правилата за влизане на деца между 12 и 18 г., пристигащи от държави в „червената зона“. Според новия регламент те могат да влязат в страната само срещу представянето на отрицателен резултат от PCR тест вместо и такъв, и документ за ваксинация или преболедуване.

Ако не представят резултат от PCR тест, децата между 12 и 18 г. се поставят под 10-дневна карантина. Тя може да бъде преустановена, ако лицето си направи PCR тест не по-рано от 72 часа от пристигането си в страната.

За децата до 12-годишна възраст, независимо от зоната, в която попада държавата от която пристигат, не се изисква представянето на документи за COVID-19.Подкрепи Economic.bg