Сериозен спад на продажбите на нови автомобили у нас

ЕС регистрира слаб, но постоянен ръст

Сериозен спад на продажбите на нови автомобили у нас
През ноември регистрацията на нови пътнически автомобили в Европейския съюз (ЕС) са се повишили с едва 1.4% (спрямо октомври 2014 г.), след растеж с цели 6.5% през октомври. Това е най-слабият растеж на месечна база от началото на годината, показват данни на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA).

Въпреки по-слабите данни, това представлява повишение на регистрацията на нови автомобили за петнадесети пореден месец.

От началото на годината регистрацията на нови автомобили на Стария континент се повиши с 5.7% (спрямо същия период на миналата година) до общо 10.971 млрд., като само в рамките на ноември бяха регистрирани 953 886 нови автомобила. Солиден ръст регистрират продажбите на нови автомобили в Испания (повишение със 17.4%), следвана от Великобритания (повишение с 8%) и Италия (с 5%), докато регистрацията на нови автомобили в Германия се понижава с 1.8% и във Франция - с 2.7%.

Според проучването на ACEA продажбите на нови автомобили в България през ноември се понижава с цели 4.5% на годишна база до 1595 след слабо понижение с 0.3% през октомври. По този показател България се намира на опашката в ЕС, като зад нея са само още четири от 28-те страни-членки, при които има по-солидно понижение на регистрацията на нови автомобили. Солиден спад на ноемврийските продажби на автомобили има в Холандия (понижение с цели 19.5%), следвана от Гърция (-8.8%), Австрия (-7.4%) и Белгия (-7.1%). За първите единадесет месеца на годината регистрацията на нови автомобили в България се е повишила с 6.8% до 18 427 броя автомобили от 17 256 броя през същия период на 2013 г. година, показват данните на ACEA. По този показател България се нарежда на седемнадесето място сред всички 28 страни-членки на ЕС.
Коментари: 0