Сеул ще гаси принудително компютрите на общинските служители вечер

Целта - да не работят извънредно

Сеул ще гаси принудително компютрите на общинските служители вечер

Сеул

Снимка: Pixabay

За разлика от много други работодатели, правителството на Южна Корея иска служителите му да работят по-малко, а не повече. И ще предприеме мерки за изключване на светлините и компютрите на служителите, за да не работят до късно.

От тази седмица властите ще спират електричеството в кметството на Сеул до 20:00 часа. всеки петък, за да обезкуражи служителите да работят извънредно през нощта. През май спирането на тока ще става в 19:00 часа, съобщава CNN.

Работата в извънредни и дълги часове е начин на живот в Южна Корея, където е обичайно да се започне рано сутринта и да се приключи късно през нощта. Япония също се бори със социалните последици от преумората.

Южнокорейските работодатели често не са склонни да дават на служителите прекалено много свободно време, дори ако служителите имат право на това, каза д-р Ижин Хонг, професор по социални изследвания в Университета Yonsei в Сеул.

Конкретно за държавните е известно, че работят с наказателни графици. В Южна Корея те работят с около 1 000 часа повече годишно, отколкото средно в другите развити страни, според правителствено проучване, публикувано през януари.

С въвеждането на спирането на тока в петъчните вечери правителството в Сеул се надява да даде пример на компаниите да направят повече за насърчаване на баланса между професионалния и личния живот, каза говорителят на градското правителство Хойджин Чой.

Прилагането на новата практика може да се окаже обаче трудно за въвеждане. Първоначално властите настояваха светлините да се гасят в 18:00 часа. в петък, но това доведе до много искания за изключения, казва той.

Тази последна мярка за изключване на компютрите на персонала отива още една крачка напред. И за разлика от преди, правителството заявява, че вече няма да одобрява никакви изключения или искания за извънреден труд след крайното време.

Хонг, професор в университета Yonsei, аплодира кампанията, заявявайки, че смята, че ще е ефективна, за да помогне за ограничаване на работното време.

"Това е наистина безпрецедентно", каза тя.

Наскоро проблемът с преумората стана гореща тема в страната. Президентът Мен Дже-ин обеща да съкрати работното време и дори даде на работниците допълнителен почивен ден миналата година.

За разлика от миналото, "става все по-приемливо да се посочи, че има проблеми" в трудовата култура на нацията, каза Хонг.

Но спирането на тока в петък вечер в Сеул вероятно ще бъде символично, ако компаниите не започнат да защитават правата на служителите си за по-кратки часове, докато те все още могат да бъдат продуктивни и ефективни.

В общината Чой каза, че повечето работници са приветствали промяната, въпреки че някои се притесняват, че няма да могат да приключват работата си навреме.

Има опасение, добави тя, че хората просто ще пренесат работата си вкъщи.
Коментари: 0