„Северен поток 2“ и Навални, или как Берлин води Европа за носа

Газопроводът е символ на много „заболявания“, които засягат съвременния Европейски съюз

„Северен поток 2“ и Навални, или как Берлин води Европа за носа

Снимка: БТА

Германската защита на „Северен поток 2“ след случая с руския опозиционер Алексей Навални е кофа студена вода за всички, които смятат, че европейската политика е нещо повече от пари и власт. Този газопровод ще навреди на ЕС, дори ако никога не бъде завършен, пише полският енергиен журналист Якуб Вих, заместник-главен редактор на сайта energetyka24.com.

Газопроводът „Северен поток 2“ е неприятен символ на много „заболявания“, които засягат съвременния Европейски съюз. На първо място, този проект показва, че интересите на по-силните имат предимство пред нуждите на по-слабите.

На второ място, газопроводът доказа, че най-важната държава от ЕС - Германия - може безнаказано да премине до границите на цинизма и макиавелизма (напр. повтаряйки мантрата, която противоречи на фактите, че „Северен поток 2“ не е политически проект, а бизнес проект), като купува съдбата и стабилността както на Съюза, така и на цялата Централна и Източна Европа.

С други думи: случаят „Северен поток 2“ е истински арсенал от политически боеприпаси за евроскептиците. Парадоксално е, че тази ситуация възникна в резултат на действията на държавата, която най-много се грижи за поддържането на единството на Европейския съюз.

Германия беше призована няколко пъти да се откаже от изграждането на този газопровод. Подобни призиви се появиха отново през последните седмици, когато правителството в Берлин разкри, че руският опозиционер Алексей Навални е бил отровен с вещество от групата "Новичок", което съвсем ясно показва естеството на опита за убийство и извършителите зад него. Призивите за края на проекта „Северен поток 2“ дойдоха от цял ​​свят.

Известно време дори изглеждаше, че Германия всъщност ще използва случая на Навални като оправдание да се откаже или поне да спре строителството на „Северен поток 2“ - така трябва да се разбере евентуалното оттегляне на Берлин от този проект, който е под смъртоносната заплаха от американските санкции.

В момента обаче всичко показва, че Германия няма да се откаже от втория Северен поток. Канцлерът Меркел прие характерната си политика за размиване на тази криза с един вид пасивност и подаване на неясни сигнали.

Независимо от това как се развива съдбата на германо-руския газопровод, щетите, които той е причинил на ЕС, вече са ясно видими.

Коментари: 0